Helsingin ja Uudenmaan koronatilanne

Helsingin ja pääkaupunkiseudun koronatilanne nousi loppuvuodesta 2023 taas uutisaiheeksi.

Marraskuussa 2023 HUSin mukaan tautimuoto on lievä ja voi aiheuttaa hengenahdistusta yksittäisillä potilailla. Loppuvuodesta Suomessa kiersi EG5-koronavirus. Koronarokotteita HUS antoi ilman ajanvarausta riskiryhmäläisille Meilahdessa.

Katso lisää suosituksista ja tilanteesta HUSin sivuilta

Vuosi 2022 ja alkuvuosi 2023

Epidemia tasaantui vuoden 2022 lopussa ja vuoden 2023 puolella. Koronasta ei enää otsikoitu ja koko epidemia oli jo lähes unohdettu.

Tartuntoja oli vielä vuoden 2022 lopulla, mutta rajoituksista luovuttiin vauhdilla aiempia virusmuunnoksia lievemmän omikronmuunnoksen johdosta. 

Maaliskuussa 2022 ravintoloita koskevat rajoitukset poistettiin ja tapahtumia saatiin vihdoin järjestettyä kahden vuoden tauon jälkeen.

Maailman terveysjärjestö WHO ilmoitti syksyllä 2022, että koronapandemian päättyminen olisi vihdoin näköpiirissä. Yli kahden vuoden ajan ihmisten elämää monin tavoin hallinneen ajanjakson jälkipyykki oli alkamassa pandemian helpotettua. Pandemian aikana asetetut rajoitukset, jotka ajoivat mm. tapahtuma- ja ravintola-alaa ahdinkoon, jakoivat mielipiteitä.

Rokotuksia oli Suomessa vuoteen 2022 jälkipuoliskolle mennessä annettu yhteensä n. 12,5 miljoonaa annosta. Rokotesuositukset kattoivat riskiryhmien lisäksi kaiken ikäiset perusterveet suomalaiset. Myös perusterveitä nuoria 12-17 sekä 5-11 -vuotiaita lapsia rokotettiin, lasten itsensä ja näiden vanhempien omasta toiveesta.

Tilastoituja koronakuolemia oli pandemian aikana yli 5700 kappaletta. Suurin osa kuolemista raportoitiin vuoden 2022 aikana ja kevään 2022 jälkeen. HUS kertoi Ylelle, ettei koronaviruksen yhteys tilastoinnissa ole yksiselitteinen.

Myös ilmoituksia rokotteiden haittavaikutuksista oli kesän 2022 loppuun mennessä ilmoitettu Fimealle hieman yli 13 000 kpl.

Koronarajoituksista

Yleisistä rajoituksista oli luovuttu hiljalleen kevään ja kesän 2022 aikana. Lue lisää

Helsinki | Vantaa | Espoo 

Porvoo | Kirkkonummi | Inkoo | Kerava | Lohja | Vihti

Keusote: Järvenpää, Tuusula, Mäntsälä, Hyvinkää ja Pornainen


Uudellamaalla kiellettiin henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset 31.1.2022 saakka. Ns. matalan kynnyksen kohteet saivat olla avoinna rajoitetusti, kuten kirjastot, museot, eläintarhat ja taidenäyttelyt. Herkästi leviävän omikronmuunnoksen yleistyessä suositeltiin käytettävän FFP2-tason hengityssuojaimia aiempien kankaisten sijaan.

Testaus: Uusien ohjeiden mukaan (tammikuu 2022) lievien oireiden takia ei tarvitse käydä testissä. Vältä kontakteja viiden päivän ajan. Jos oireet kestävät enemmän kuin 3 vuorokautta, vältä kontakteja, kunnes olet ollut kaksi päivää oireettomana. 

Kesän lopulta alkaen on julkaistu listoja julkisista paikoista, joissa on voinut altistua koronalle.

Katso listat täältä: Helsinki | Vantaa | Espoo 

Karanteeniin asetetaan, jos henkilö on saattanut saada tartunnan ollessaan lähikontaktissa sairastuneen kanssa. Hänen täytyy välttää kontakteja niin kauan, että taudin itämisaika on mennyt ohi. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Lääkärin asettaman karanteenin kesto kerrotaan altistuneelle päätöksen yhteydessä.  Se kestää yleensä 10 vuorokautta viimeisestä altistumistilanteesta. Karanteenia voi lyhentää viiimeisestä altistumisesta otetulla negatiivisella koronavirustestillä  (exit-testi). Oireeton voi hakeutua testiin aikaisintaan kuudentena (6) päivänä viimeisestä altistumisesta (altistumispäivä on päivä numero 0).

Karanteeniohje / Helsingin kaupunki

Eristyksessä tartunnan saanut eristetään terveistä. Eristyksessä olevan tulee välttää lähikontakteja muihin ihmisiin ja pysytellä omassa asunnossa. Esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin ei saa mennä. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita. On pysyteltävä erillään myös muista samassa taloudessa asuvista ja huolehtia käsihygieniasta. Jos mahdollista, on hyvä oleskella eri huoneessa kuin muut. Fyysistä kontaktia tulee välttää, vaikka muilla olisi rokotussuoja.

Eristysohje / Helsingin kaupunki

Alueiden tilanteen: perustaso, kiihtymis-, vai leviämisvaihe löydät täältä

KORONATILANTEEN SEURANTA

Koko maan koronauutiset näet Ylen päivittyvästä koosteesta. Graafit ja tilastot taas löytyvät Ylen päivittyvästä statistiikasta 

Helsingin kaupungin sivuilta Helsingin alueellinen koronatilanne
Vantaan kaupungin koronatilanne ja -seuranta 
Espoon kaupungin korona-info ja seuranta

Matkustaminen ulkomaille on mahdollista kohteesta riippuen. Ulkoministeriön ohjeiden mukaan. Maakohtaiset matkustustiedotteet 

Pääkaupunkiseudun
koronakoordinaatioryhmä

Alueellisten tartuntojen
 määrä on vuodenvaihteen 2022 jälkeen noussut rajusti, mutta terveydenhuollon kuormitus ei ole enää kasvanut.

Katso alta tartuntojen määrän kehitys Helsingin alueella.


Tartunnat Helsingissä alueittain 16.3.2022 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täältä (pdf)


Tartunnat Helsingissä alueittain 2.3.2022 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täältä (pdf)

Tartunnat Helsingissä alueittain 9.2.2022 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täältä (pdf)



Tartunnat Helsingissä alueittain 26.1.2022 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täältä (pdf)

Tartunnat alueittain 12.1.2022 (klikkaa kuvasta isommaksi).
Tarkempi alueittainen lista täältä (pdf)

Tartunnat alueittain 29.12.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).
Tarkempi alueittainen lista täältä (pdf)

Tartunnat alueittain 15.12.2021. (klikkaa kuvasta isommaksi).
Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf). 

Tartunnat alueittain 1.12.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).
Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).


Tartunnat alueittain 17.11.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).
Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).


Tartunnat alueittain 3.11.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).
Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).

Tartunnat alueittain 20.10.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).


Tartunnat alueittain 6.10.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).


Tartunnat alueittain 22.9.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).



Tartunnat alueittain 8.9.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).


Tartunnat alueittain 25.8.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).

Tartunnat alueittain 11.8.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). Tarkempi alueittainen lista täällä (pdf).


Tartunnat alueittain 28.7.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).


Tartunnat alueittain 30.6.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).

Tartunnat alueittain 16.6.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). 



Tartunnat alueittain 2.6.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). 



Tartunnat alueittain 19.5.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi). 




Tartunnat alueittain 5.5.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).


Tartunnat alueittain 21.4.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).

Tartunnat alueittain 7.4.2021 (klikkaa kuvasta isommaksi).

Tartunnat alueittain 24.3.2021. 


Tartunnat alueittain 10.3.2021. 




Tartunnat alueittain 24.2.2021.

Tartunnat alueittain 10.2.2021. 


Tartunnat alueittain 27.1.2021. 

Tartunnat alueittain 13.1.2021. 


Tartunnat alueittain 23.12.2020. Kuvat: Helsingin kaupunki 

Rokotusohjelma ja koronarokotukset

Rokotetutkimuskeskuksen Mika Rämet arvioi helmikuussa 2022, ettei väestön kattavia rokoteohjelmia enää Suomessa nähdä. Mahdollisia lisärokotteita tarjotaan siten enää riskiryhmille. 

THL suositteli alkuvuodesta 2022 kolmatta rokotekierrosta riskiryhmiin kuuluville 12-17 vuotiaille, yli 18 vuotiaille sekä voimakkaasti immunipuutteisille yli 12 vuotta täyttäneille.

Kanadassa tiukat koronatoimet saivat aikaan jopa kansanliikkeen joka vaati hallitusta keventämään kantaansa koronatoimiin. Hallitus julisti kuitenkin maahan hätätilan mielenosoittajien ja heitä tukeneiden protestien suitsimiseksi alkuvuodesta 2022. Myös muualla maailmalla nähtiin tukimielenosoituksia Kandadan protesteille.

Helsingin koronarokotukset
Vantaan koronarokotukset
Espoon koronarokotukset

Koronarokotekattavuus kartalla (THL)

Maan rokotekattavuus, eli vähintään kaksi rokotetta saaneita Suomessa oli helmikuussa 2022 jopa yli 90 prosenttia yli 50-vuotiaiden ikäryhmästä.

Laumasuojaan kerrottiin aiemmin tarvittavan n. 70% rokotustaso väestössä, mutta THL perui sen, eikä katso sen riittävän. Lue Ylen jutusta vastaukset yleisimpiin rokotusta koskeviin kysymyksiin

Aiemmin pandemiassa tapahtunutta

Koronapandemia median ykkösaiheena väistyi helmikuun lopussa 2022, kun Venäjän hyökkäys Ukrainaan täytti uutisotsikot. Korona oli kuitenkin vielä aiheena taustalla ja sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä oli nousussa. 

Testituloksen sai 
ilmaiseksi kaupungin koronatesti-paikoista, jos tunsit esim. nuhan tai kurkkukivun oireita. Muissa kunnissa aika koronatestiin varattiin Koronabotilla.

Koronatodistus eli koronapassi löytyy Omakanta-palvelusta ”koronatodistus”-välilehden takaa osoitteesta kanta.fi. Sinun tulee kirjautua sisään verkkopankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. 

Loppuvuosi 2021

Pk-seudun koronakoordinaatioryhmä suositteli 29.11. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön. 

Helposti tarttuva omikronmuunnos joulun alla oli edusti jo noin puolta Helsingin koronatartunnoista. Omikron-varianttia todettiin alkuun Alankomaissa ja Etelä-Afrikassa ja sen leviämisen Pohjoismaihin uskottiin olevan vain ajan kysymys.

Rajoituksia suositeltiin jatkuvaksi vuodenvaihteen yli joulun ja vuodenvaihteen tapahtumien ollen näin rajoituksen piirissä. Toiminnanharjoittajilla oli mahdollisuus välttyä rajoituksilta ottamalla käyttöön koronapassi. Lue lisää

Koronapassi on ollut käytössä monissa ravintoloissa lokakuun puolestavälistä alkaen alueilla, jossa asiakaspaikkarajoituksia on. Anniskelu päättyy koronavirusepidemian leviämisalueilla kello 17, ellei ravintolall ole käytössä koronapassia.

Ravintolat voivat päättää passin käyttöönotosta, jolloin ilman passia ei voi ravintolaan tulla. Ilman passia ruokaravintoloiden rajoitus on 75% ja anniskeluravintoloissa 50% kapasiteetista. Lue lisää

Myös liiikuntapaikat, museot. uimahallit, teatterit, näyttelyt, messut, konsertit ja sisäleikkipuistot voivat halutessaan vaatia koronapassia. 

Koronapassin saa kahden annoksen rokotussarjalla tai 72 tunnin sisällä saadulla negatiivisella terveydenhuoltoviranomaisen tekemällä koronatestituloksella. Sairastettu korona kelpaa perusteeksi koronapassiin ilman rokotuksia, mutta on voimassa vain 6 kuukautta sairastumisesta.

Yleisötilaisuuksien rajoitukset purettiin lokakuun alusta 2021 alkaen 

Pk-seudun koronakoordinaatioryhmä suositteli 29.11. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että sisätiloissa järjestettävien yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamäärä rajataan 20 henkilöön. 

Uusia rajoituksia määrättiin Uudellemaalle lisää to 25.11. alkaen. Rajoitukset ovat vaihtoehto koronapassin käyttöönotolle.

Maskisuositus tuli voimaan kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta rokotusten määrästä riippumatta sekä suositus etätyön käyttöönotosta kun se vain on mahdollista 23.11. alkaen. Maskinkäyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Lue lisää

Jouluaattoon asti voimassaolevat rajoitukset koskevat tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa, ja yhteislaulutilaisuuksia. Sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärä voi olla enintään 20 henkilöä (ilman istumapaikkaa). Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta, (poikkeuksena yhteislaulutilaisuudet).

Uudenmaan koronakoordinaatioryhmä päätti 21.9.2021 purkaa yleisötilaisuuksien henkilömäärärajoitukset avoimen käytön liikuntatiloissa kuten uimahalleissa, kuntosaleilla ja ryhmäliikuntatunneilla. Samalla harrastustoiminnan ohje kaupunkien hallinnoimissa tiloissa muutettiin velvoitteesta suositukseksi.

Harrastustoiminnassa suositellaan edelleen välttämään turhaa kontaktia ja flunssaoireisena harrastuksiin ei tule osallstua. Myös maskia suositellaan käyttämään edelleen sisätiloissa (ei kuitenkaan suorituksen aikana).

Suositus koronakaranteenista lyheni 14 vuorokaudesta 10 vuorokauteen elokuun alussa 2021. Aiemmin tammiuun lopulla tartunnan saaneiden lähikontakteille määrättävä koronakaranteeni piteni 10 vuorokaudesta 14 vuorokauteen. 

Hallitus hylkäsi hybridistrategian 6.9.2021 uuden koronastrategian tieltä. Sen mukaan yhteiskuntaa aletaan avata ja kaikista rajoituksista luovutaan, kun noin 80 prosenttia yli 12-vuotiasta on saanut kaksi rokotetta.

Syyskuun alussa kokoontumisrajoitukset menivät uusiksi. Kahden metrin turvavälivelvoitteesta ja pääkaupunkiseudun lohkovaatimuksesta luovuttiin. Sisätilaisuuksiin voi ottaa väkeä enintään 50 prosenttia kapasiteetista. Lievennys oli valtava helpotus kulttuuriväelle ja tapahtuma-alalle. 


Loppukesä 2021

Loppukesästä havaittiin paljon deltavarianttia, mikä ilmeni nuha- ja flunssantyyppisiä ylähengitystieoireina. Deltavarianttiin olivat sairastuneet erityisesti rokottamattomat perusterveet 18–39-vuotiaat.

Aiemmin (20.8.) rajoitukset sallivat yleisiin tilaisuuksiin sisätiloissa osallistua enintään 25 henkeä ja ulkotiloissa enintään 50 henkeä. Sisätilojen tilaisuuksissa kahden metrin turvaväleistä täytyi pitää kiinni. 

Monet ulkoaktiviteetit ja käyntikohteet ovat avautuneet osin yleisölle turvallisen vierailun ja ennakkovarausten puitteissa.

Tautitilanne keväällä ja kesällä 2021 

Huhtikuussa lasten ja nuorten ryhmäharrastukset ulkona avautuivat.

Toukokuussa 
rajoituksia höllennettiin
Kevään ylioppilasjuhlat järjestettiin abiturienteille, mutta striiimattiin muulle yleisölle koteihin

Kesäkuussa alueellisia rajoituksia purettiin ja yleisötilaisuudet sallittiin alukohtaisesti tietyin rajoituksin. Ravintoloiden rajoituksia lievennettiin ja aikuisten ryhmäharrastustoiminta sallittiin ulkona. Myös sisärajojen valvonnasta luovuttiin. 

Heinäkuussa, kun työikäinen väestö on saanut 1. rokoteannoksen sekä ikääntyneet ja riskiryhmät saaneet 2. rokoteannoksen, kokoontumisrajoituksia ja yleisötilaisuuksien osallistujarajoituksia lievennettiin ja poistettiin.

Elokuussa suunnitelmissa oli isompien tapahtumien mahdollistaminen. Kuitenkin elokuun isoja tapahtumia peruttiin heinäkuun lopulla epidemian taas nostettua päätään. Myös koronatartuntojen määrä kasvoi.

Epidemia siirsi kevään kuntavaalit huhtikuulta kesäkuulle

Kulttuuri- ja tapahtuma-alan ahdinko

Teatterit ja tapahtumat ovat eläneet epävarmuudessa jo vuoden ajan. Teatterit ovat joutuneet perumaan kevään 2021 esityksensä ja tapahtuma-alan tilanteeseen ei ole löytynyt ratkaisua. Monet eturivin artistit ja kulttuuri-alan toimijat ovat jakaneet huolensa ja kritisoineet viranomaisten epäjohdonmukaisia ja epäreilulta vaikuttavia rajoitustoimia. 


Elokuvateattereissa suurin sallittu yleisömäärä on 6 henkilöä toukokuun 2021 loppuun. Syyskuun alussa tilanne helpotti huomattavasti. Kuva: Tuomas Rantanen

Pääkaupunkiseutu siirtyi epidemian leviämisvaiheeseen 3.8.2021 

Perustason alueilla (epidemia ei kasva ja ilmaantuvuus on alhainen) yleisötapahtumien järjestämistä ei rajoiteta. Kutenkin riittäviä etäisyyksiä edellytetään.

Kiihtymisvaiheen alueilla (25 tapausta 100 000 asukasta kohti) painotus on lähikontaktien välttämistä. Muuten tapahtumia ei rajoiteta.

Leviämisvaiheen (25–50 tapausta 100 000 asukasta kohti) alueilla tapahtumat on rajattu 50 henkilöön, mutta isojakin ulkoilmatilaisuuksia on mahdollista järjestää "eriyttämisjärjestelyillä". Sisätiloissa osallistujamäärä rajataan 10 henkilöön.

Hallitus esitti maskipakkoa julkiseen liikenteeseen ja yleisiin sisätiloihin alkuvuodesta 2021. Maskien käyttö ei ollut sujunut aluksi kuin Strömsössa ja mukana roskiin kerrottiin vakuutusyhtiöistä lähteneen myös arvotavaroita, kuten koruja, silmälaseja ja kuulokkeita. 

Hallituksen esitys liikkumisrajoituksista vedettiin pois eduskunnasta, koska se sisälti perustuslakivaliokunnan mukaan runsaasti perustuslaillisia ongelmia.

Hallitus ilmoitti 1.3. ravitsemisliikkeiden sulkemisesta aluksi kolmen viikon ajaksi. Sulkeminen koskee kaikkia julkisesti avoinna olevia ravitsemisliikkeitä. Näitä ovat esim. baarit, pubit, kahvilat ja yökerhot ja ruokaravintolat. Sulkeminen ei koske yksityisiä, kuten  koulujen tai palvelutalojen ravintoloita. Huhtikuussa hallitus ilmoitti, että koronatilanteen mahdollistamana rajoitusten purku aloitettaisiin toukokuussa.

THL suositteli helmikuun lopulla, että HUS-alueen asukkaat välttävät oman alueen ulkopuolelle matkustamista ainakin maaliskuun loppuun saakka. 

Julkisten sekä yksityisten tilaisuuksien kokoontumisten osallistujamäärää suositeltiin aiemmin rajoitettavan kuuteen henkilöön Hus-alueella 14. maaliskuuta 2021 asti.

Kirjastot ja kokoelmatilat suljettiin asiakkailta. Lyhytaikainen asiointi, aineistojen nopea lainaus ja palautus itsepalveluautomaatilla on mahdollista. Varatut aineistot noudetaan varaushyllystä sekä rajatuista valikoima- ja teemahyllyistä automaattien luota. Lue lisää Helmet.fi

Kulttuurin ja vapaa-ajan asiakastilat (kulttuurikeskusten, sisäliikuntapaikkojen, museoiden ja nuorisotilojen) sulkivat ovensa kevättalvella kiihtyneen pandemian johdosta. Lue lisää KulKen sivuilta

Helsinki, Espoo ja Vantaa tiedottivat, että kaikki julkiset tilat suljetaan (Uimahallit, liikuntahallit ja kirjastot suljetaan sekä koulujen iltakäyttö keskeytyy lapsilta ja aikuisilta). Myös yleisötilaisuudet kiellettiin ja toisen asteen opetuksessa siirrytään etäopetukseen. Vältämättömät sosiaali- ja terveyspalvelut saivat olla avoinna.

Aiempia rajoituksia tiukennettiin (27.11.2020 alkaen). Niissä kaikkia yleisö- ja yksityistilaisuuksia rajoitettiin 10 henkilöön.

Helsingin kouluissa ja päiväkodeissa altistuneita on paljon. Katso tuoreet tiedot kaupungin koulukohtaisista altististumisista ja tartunnoista. Lue lisää

Yleisötilaisuudella tarkoitetaan yleisölle avoimia huvitilaisuuksia, kilpailuja, näytöksiä ja muita näihin rinnastettavia tilaisuuksia, joihin osallistuja osallistuu omasta tahdostaan.

Kaupungin hallinnoimissa sisätiloissa tapahtuva yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytettiin 23.11.2020 alkaen kolmeksi viikoksi ja niitä jatkettiin vuoden vaihteen jälkeen tammikuun loppuun.

Kaikki organisoitu harrastustoiminta keskeytetään sisätiloissa. Lisäksi keskeytetään yli 20-vuotiaiden harrastustoiminta myös ulkona, ja kaikki yli 20-vuotiaiden harrastusvuorot ulkokentiltä perutaan.

Kasvomaskisuositus on kaikilla 12 vuotta täyttäneillä (kiihtymisvaihe). Myös kaikissa julkisissa tiloissa, liikennevälineissä,työpaikoilla ja muussa asioinnissa suositellaan maskien käyttöä. Kertakäyttömaskeja voi VTT:n mukaan myös puhdistaa ja uudelleenkäyttää keittämällä niitä vähintään 5 minuuttia. Ammattikäytössä olevia maskeja ei suositella pestävän kotikonstein. Lue lisää

Alle 20-vuotiaiden harrastustoimintaa avattiin rajatusti ja erityisiä turvallisuusohjeita noudattaen 1.2.2021 alkaen. Helsingin, Espoon ja Vantaan kaupungit linjasivat, että niiden hallinnoimissa tiloissa voidaan toteuttaa harrastustoimintaa seuraavin periaatteiden mukaan:

- Harrastusryhmän kokoonpano on vakiintunut ja perustuu ennakkoilmoittautumiseen. Tilat avataan vain varattuja vuoroja varten eikä avoimelle käytölle.
- Toiminnassa noudatetaan viranomaisten, ja liikunnan osalta lisäksi Olympiakomitean antamia terveysturvallisuusohjeita turvaetäisyyksistä, käsihygieniasta ja kasvomaskien käyttämisestä.
- Ohjaajat ja 12 vuotta täyttäneet osallistujat käyttävät kasvomaskia, mikäli henkilöllä ei ole terveydellistä estettä kasvomaskin käyttämiselle. Kasvomaskin käyttöä edellytetään muulloin paitsi urheilusuoritusten aikana.
- Toiminta toteutetaan tavalla, jossa lähikontaktit voidaan välttää tai ne vähenevät merkittävästi.
- Harrastusryhmän koko on mitoitettava niin, että osallistujat voivat säilyttää turvavälin. Suurissa tiloissa voi toimia useampi ryhmä kuitenkin siten, että ryhmät eivät ole keskenään kontaktissa. 
- Ryhmäkoon mitoittamisesta ja valvonnasta sekä muiden ohjeiden valvonnasta vastaa toiminnan järjestäjä.
- Pukeutumis- ja peseytymistilojen käyttö rajoitetaan vain välttämättömään käyttöön.
- Harrastukseen saattajat, kuten vanhemmat, eivät tule sisätiloihin. Alle kouluikäisten saattamisen osalta voidaan tehdä erityisjärjestelyjä.


Epidemian aikana omaa vointiaan tulee tarkkailla. Jos koronavirustautiin viittaavia lieviäkin oireita ilmaantuu, tulee hakeutua koronavirustestiin ja jäädä kotiin. 

Ajan koronavirustestiin voi varata soittamalla koronavirusneuvontaan (Helsinkiläiset ja helsinkiläisten alaikäisten huoltajat), p. 09 310 10024 (joka päivä klo 8 - 18). Kun koronavirusneuvonta on kiinni ja koronavirustautiin viittaavat oireet ovat lieviä, odota seuraavaan päivään.

Ravintoloiden rajoitukset vaihtelevat kiihtymis- ja leviämisvaiheessa seuraavasti anniskelu- ja ruokaravintoloiden suhteen.

Anniskeluravintoloiden, kuten yökerhojen ja pubien asiakasmäärää voitiin rajoittaa enintään puoleen (sallittu asiakasmäärä 50%).

Ruokaravintoloiden ja kahviloiden asiakasmäärää voitiin rajoittaa enintään neljänneksellä (sallittu asiakasmäärä 75%).

Anniskelu loppuu epidemian kiihtymisvaiheessa Helsingin ravintoloissa klo 22 ja ravintolat suljetaan klo 23. Ravintoloiden asiakaspaikoista voi olla kerrallaan vain puolet käytössä.

Rokotukset alkoivat vuoden 2021 alussa ja kaikkien halukkaiden odotettiin saavan rokotuksen vuoden loppuun mennessä.

Yökerhoihin, baareihin ja muihin alkoholin keskittyviin ravintoloihin sovellettiin marraskuun alusta tiukempia rajoituksia. Näiden asiakasmäärää rajoitettiin puolella. 

Matkustamista on syytä välttää
. Kaikkea matkustamista sekä kotimaassa että ulkomailla on syytä rajoittaa vain välttämättömään. THL - matkustaminen ja koronapandemia


Ohjeet rajanylitykseen koronapandemian aikana Rajavartiolaitoksen sivuilta

Uudenmaan alueellinen ohjausryhmä suosittelee etätyön tekemistä aina kuin se on mahdollista.

Flunssakauden koronatestaus 

Koronatestiin suositellaan menemään toisen aallon aikana herkästi. Testiin pääsevät keväästä poiketen kaikki joilla on yksikin pieni oire. Tyypillisiä oireita ovat nuha, yskä, päänsärky, kuume, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, hengenahdistus ja haju- tai makuaistin menetys. Testitulokset valmistuvat myös nopeasti.

Helsinkiläisten lasten vanhemmat voivat varata ajan koronavirustestiin soittamalla koronavirusneuvontaan, p. 09 310 10024 (päivittäin klo 8–18). Kun koronavirusneuvonta on kiinni ja koronaan viittaavat oireet ovat lieviä, odota seuraavaan päivään.

Kaupungin neuvontapuhelin 09 31010024 (auki klo 7-20).
Muina aikoina päivystysapu p. 09 116 117 (24 h).
OmaOlo-palvelusta voi tehdä oirearvion ja pääsee varaamaan ajan koronatestiin.

Saman perheen samaan aikaan sairastuneista riitti aiemmin, yksi negatiivinen koronatestitulos perhettä kohden. Sittemmin on suositeltu että kaikki nuoret ja aikuiset käyvät testissä, mutta oireisilta lapsilta riittää vain yksi testitulos. Lue THL:n uusimmat ohjeet testauksesta

Lue lisää THL:n testausperusteista

Koronavilkku on uusi THL:n jäljitysappi, jolla autetan selvittämään käyttäjien mahdolliset koronavirusaltistumiset. Lue lisää: https://koronavilkku.fi/


 

THL:n koronaohjeistuksia

Pese kätesi aina

kun tulet ulkoa sisään
ennen ruoan laittoa ja ruokailua
wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.


Käsihygienia on tärkein keino ehkäistä myös vatsatauteja ja matkaripulia.

Pysäytä mikrobien leviäminen


Yski oikein ‒ älä tartuta muita

Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
Hakeutuessasi tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet

THL:n käsienpesuohje

Yleiset käsihygieniaohjeet 

Aluehallintoviraston ohjeita


Keväällä 2020 kaikki muuttui

Ensimmäinen koronavirustartunta Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä todettiin 26.2.2020. Italiassa Milanon seudulla Suomeen palanneella naisella todettiin koronavirustartunta. Tämän jälkeen ilmeni muitakin tartuntatapauksia, jotka olivat peräisin samalta Italian alueelta. 

Maskin hyödyistä käytiin julkista debattia alkukesästä 2020. Virallisesti maskeja ei vielä tuolloin suositeltu. Kasvomaskin käyttöä suositeltiin sittemmin varovasti jo julkisiin liikennevälineisiin. Kaupungilla maskeja näkyikin syksyllä 2020 jo enenevässä määrin. 

Kaikkea perheen ulkopuolisia sosiaalisia kontakteja oli poikkeustilanteen aikana vältettävä. Karanteenissa olevien, tartunnan saaneiden ja flunssaa tai hengitystie-infektioita sairastavien liikkuminen on tiukimmin rajattua. Yle kokosi ohjeen maaliskuun lopulla asioista, jotka ovat sallittuja korona-karanteenissa.

Kouluissa etäopetukseen siirryttiin 18.3. Tämä tiesi lapsiperheissä melkoista tasapainottelua ja selviytymistä lastenhoidon, ruoanlaiton ja kotiopettajan tehtävistä oman etätyön ohessa. Päivähoidot pysyivät auki, mutta lapset suositeltiin hoitamaan kotona. Lue lisää

HUSin alueella tartuntojen määrä nousi nopeasti ja yli 500:n tartunnan raja ylitettiin 24.3. Sairaanhoitopiirissä todettiin satoja tartuntoja. Kaikkia tartuntoja ei olllut enää mahdollisuutta luetettavasti mitata joten virustestaus keskittyy vain kriittisiin ryhmiin. 19.3. HUS siirtyi täysvalmuiteen.

Epidemia-alueella matkustamiseen liittyi kohonnut riski tartuntaan. Helmikuun lopussa epidemia-alueeksi määriteltiin Manner-Kiina, Iran, Etelä-Korea sekä Italiasta Veneton, Lombardian ja Piemonten ja Emilio-Romagnan alueet. Helsinki-Vantaan lentokentän toiminta sen sijaan jatkui normaalina vielä pitkälle epidemian kiihtymisen jälkeenkin. 

Hallitus ilmoitti aiemmin asteittaisista rajoitusten purkutoimista toukokuussa 2020. Kirjastojen uloslainaus ja ulkoharrastuspaikat avattiin ja rajoitettu työmatkaliikenne Schengen-alueiden sisärajat ylittävä työmatkaliikenne sallittiin tietyin ehdoin 14.5.2020. 

Hallitus pidensi maaliskuun rajoituksia huhtikuussa kuukaudella 13.5. asti. Samalla koulujen etäopetusta jatketttiin samalla toukokuun puolelle. 1-3 luokkalaisten koulu ja varhaiskasvatus jatkuivat vielä, mutta käytännössä lasten pitämistä kotona suositeltiin. Alakoulut avautuivat lopulta 14.5. vielä kahdeksi viikoksi ja varhaiskasvatus avautui. Erona aiempaan oli huomattavasti matalampi kynnys hoitaa hiemankin nuhaiset lapset kotona.

Lähiopetukseen palattiin lukioissa, ammatillisissa oppilaitoksissa, korkeakouluissa, vapaassa sivistyössä ja taiteen peruopetuksessa hallitusti ja porrastetusti 14. toukokuuta alkaen, mutta etäopetusta suositeltiin lukukauden loppuun. Koululaiset pääsivät kouluun vielä kahdeksi viimeiseksi viikoksi ennen kesälomia, mikä osoittautui hyväksi ratkaisuksi. Ruokailut ja välitunnut porrastettiin ja koronavälejä pidettiin luokissa.

Keväällä päätettiin, että suuret tapahtumat perutaan tältä kesältä ja yli 500 hengen yleisötapahtumien kiellon ilmoitettiin jatkuvan vähintään heinäkuun loppuun saakka.

Liikkumiskielto Uudenmaan alueelle ja sieltä pois koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi astui voimaan vain muutaman päivän varoajalla 28.3. alkaen. Vain välttämätön liikkuminen oli sallittua kirjallisen todistuksen kanssa. Liikkumisrajoitus päättyi 15.4.2020. Ravintolat suljettiin kahden kuukauden ajaksi 4. huhtikuuta alkaen. Katso hallituksen päätökset 30.3.2020.

Koronakevään 2020 jälkeen tilanne helpotti, mutta vain hetkeksi

Ravintolat aukesivat kesäkuun alussa rajoitetuilla asiakasmäärillä.
Samalla myös terassit avautuivat kesään. Myös uimahallit, maauimalat, museot, Korkeasaari avautuivat kesäkuusta kävijämäärajoituksin. Asiakasmäärärajoitukset eivät koskeneet terasseja eivätkä jatkuvaluonteista toimintaa, kuten museoita

Suomessa tapausmäärät laskivat kesän ajan. Alkusyksyyn mennessä maailmalla ja Suomessakin oli tartuntamäärien aluksi lievää, myöhemmin jyrkkää nousua.  

Matkustaminen ulkomaille helpottui kesäkuun puolivälistä Viroon, Baltian maihin, Tanskaan, Norjaan ja Islantiin. Näistä maista voi myös palata Suomeen ilman 2 viikon karanteenia. Tarkoitus on hiljalleen avata rajoja maihin, jossa virustilanne on kontrollissa. 

Lue myös Helsingin ja Uudenmaan koronatilanteen kehityksestä ja talouden tilannetta poikkeustilan aikana Ylen kokoamana.

Keväällä epidemian alussa lähikontakteja toisiin ihmisiin oli syytä välttää ja yli 10 hengen kokoontumisrajoitukset olivat voimassa.

Ohjeet käsihygieniasta ja kasvojen koskettelun välttämisestä levisivät ja saattoivat olla yksi epidemian eston keskeinen työkalu. Näin toimittaessa tartunnan saamisen todennäköisyys pieneni. Tehokkaimpana keinona asiantuntijoiden mukaan oli käsien pesu runsaalla saippualla, joka aiheutti viruksen hajoamisen. 

Tietoa kotikaranteenista


Kätevästä The Johns Hopkins University live-kartasta näet reaaliaikaisen koronavirustilanteen ulkomailla. 

THL: Ajankohtaista koronaviruksesta

 


Stadissa tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan ja tapahtumatarjontaa vuoden ympäri.

Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen kotikulmiltasi.


Jaa sivu:



(Translate page)





Vinkkaa tai lisää tapahtuma tähän paikkaan
Ehdota kiinnostavaa paikkaa












Luonnontieteellinen museo

Teemaillat tarjoavat kiehtovia luontoaiheita kevään ajan
Lue lisää




John Williams

John Williamsin Star Wars -elokuvien helmiä kuullaan Musiikkitalossa
Lue lisää




Yona

Ihastuttava Yona esiintyy ilmaiskeikalla Kalliossa
Lue lisää




Apocalyptica

Apocalyptica nähdään näyttävissä puitteissa uudistetussa Finlandia-salissa
Lue lisää




Kuohuviinit

Alkon asiantuntija antaa vinkit kuohuviinin valintaan
Lue lisää




Winest

Tässä on Helsingin ensimmäinen georgialainen viinibaari
Lue lisää




Meilahden kartano

Tyhjillään olleessa Meilahden kartanossa puhaltavat uudet tuulet
Lue lisää




Myyrmäen Red Onion uudistui näyttävästi - on kuin uusi Tulisuudelma
Lue lisää




Artesaanioluiden festivaali kutsuu oluen ystävät Viikin alpeille
Lue lisää




Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä
Lue lisää




Coca-Colan lähes 20-metrinen joulurekka kiertää jälleen Suomea
Lue lisää




Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti
Lue lisää




Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan
Lue lisää




Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimeissä illoissa
Lue lisää




Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino
Lue lisää




Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla
Lue lisää




Sirkus Finlandia saapui kaupunkiin - nähdään nyt uudessa paikassa
Lue lisää




Puotilan kartanon pihalle nousee puolen hehtaarin Halloween-puisto
Lue lisää




Linnanmäen kausi huipentuu upeaan valokarnevaaliin
Lue lisää




Näyttävät purjelaivat saapuvat Eteläsatamaan lokakuussa
Lue lisää




Muinaismarkkinat vetivät yleisöä rautakautiseen kauppakylään
Lue lisää




Näyttäviä auringonkukkia saa taas poimia kaupungin pelloilta
Lue lisää




Kandinäyttely esittelee tulevaisuuden taiteilijoita Sörnäisissä
Lue lisää

Ulkoilmaelokuvat toivat tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin
Lue lisää




Kiireetön aamupala antaa energiaa koko päiväksi
Lue lisää




Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli
Lue lisää




Alppipuiston ilmaiskonserteissa jammaillaan heinäkuussa
Lue lisää




Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa
Lue lisää




"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana
Lue juttu




Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä
Lue lisää




Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä
Lue lisää




Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin
Lue lisää




Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna
Lue lisää




Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa
Lue lisää




Lintsi avautui uuteen kauteen kesän kynnyksellä
Lue lisää




Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa
Lue lisää




100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen
Lue lisää




Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana
Lue lisää




SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä
Lue juttu




"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan
Lue lisää




Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä
Lue lisää




Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi
Lue juttu




Mistä löytyvät Helsingin maukkaimmat pizzat?
Katso täältä




Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa
Katso pelit




Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla
Lue lisää




Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike
Lue lisää




Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun
Lue lisää




Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan
Lue lisää




Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä
Lue lisää

Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa
täältä




Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä
Lue lisää




Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille
Lue lisää




Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää
Katso tärpit




Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku
Lue lisää




Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä
Lue lisää




Käärijä paketoi menestyksekkään vuoden Kansalaistorin ilmaiskeikalla
Lue lisää




Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla
Lue lisää




Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä
Lue lisää




Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen
Lue lisää




Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri
Lue lisää




Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet
Lue lisää




Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata
Lue lisää




Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään
Lue lisää







Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

Nosta tapahtumasi näkyväksi sivuilla!

To promote your event on the page, just ask about the options!



Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

Nosta tapahtumasi näkyväksi sivuilla!

To promote your event on the page, just ask about the options!



Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmennus

Varmista laskutoimituksella, ettet ole robotti. / Make sure you are not a robot

captcha
Jos kuva on liian epäselvä tai päivitit puuttuvan tiedon, lataa uusi lasku klikkaamalla tästä (lomakkeen tiedot eivät katoa) Load new calculation by clicking here

Nosta tapahtumasi näkyväksi sivuilla!

To promote your event on the page, just ask about the options!



Ota yhteyttä / Contact us at info(at)stadissa.fi.

* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.