Vappusima valmiiksi
Parhaan vappusiman saat itse tekemällä. Siman valmistamnien itse on on arvokas perinne. Se on myös hyvä esimerkkiä lapsille, ettei kaiken tarvitse olla tehtaassa valmistettua. Kun olet ajoissa liikkeellä, ehtii sima valmistua vapuksi.
Siman juuret juontavat antiikin kreikan hunajajuomaan ja Suomessakin sitä on nautittu 1700-luvulta asti.
Itsetehty sima
Iso annos:
5 l vettä
300-350 g sokeria (3,5-4 dl)
300-350 g fariinisokeria (3,5-4 dl)
2 rkl rusinoita
2 sitruunaa (suosi luomua)
Pieni nokare tuorehiivaa, 1/5 teelusikallinen (n. herneen kokoinen)
Ripaus suolaa (tuo maut paremmin esiin)
2 litran annos:
2 l vettä
1,5 dl sokeria
1,5 dl fariinisokeria
1 rkl rusinoita
1 sitruuna (suosi luomua)
Pieni nokare tuorehiivaa (n. herneen kokoinen)
ripaus suolaa
Tarvitset: 10 litran pestyn muoviämpärin(isoon määrään) tai kattilan (2 litran annos), kannen, suppilon pullottamista varten ja puhtaita korkillisia pulloja.
Vaihe 1
1. Pese sitruunat ja kuori niistä keltainen osa perunankuorimaveitsellä (luomusitruunoista tulee vähemmän torjunta-aineita simaan).
2. Poista sitruunoista kuoren valkoinen osa ja leikkaa hedelmäliha viipaleiksi.
3. Pane sitruunaviipaleet, sitruunankuoren keltainen osa ja sokeri riittävän kokoiseen astiaan.
Vaihe 2
4. Kuumenna puolet vesimäärästä kiehuvaksi ja kaada sima-ainesten päälle.
5. Sekoita ja anna seistä jonkin aikaa kannen alla.
6. Lisää loput vedestä kylmänä.
7. Lisää hiiva, kun liemi on huoneenlämpöistä.
8. Anna olla huoneen lämmössä kannen alla kunnes se alkaa vähän käydä, noin päivän ajan.
Vaihe 3: Pullotus
9. Pane puhtaisiin pulloihin muutama rusina ja 1 tl sokeria.
10. Siivilöi sima pulloihin.
11. Korkita löyhästi, jottei paine kasva pulloissa liikaa.
Vaihe 4: Käyminen (muutama päivä)
12. Laita pullot jääkaappiin. Kun käyminen on lakannut tai lähes lakannut, voit sulkea korkit tiukemmin.
Siman voi antaa käydä päivän ajan huoneenlämmössä. Tämän jälkeen se pullotetaan ja siirretään viileään. Siman maku paranee vanhetessaan, ja kun pulloon lisätyt rusinat nousevat pintaan, on sima valmista tarjottavaksi. Mikäli hiiva maistuu simassa, on sen annettava vielä tekeytyä.
13. Kun rusinat ovat nousseet pintaan, sima on valmista juotavaksi. Sima valmistuminen kestää muutaman päivästä viikkoon paikan viileydestä riippuen.
Vinkkejä siman tuunaamiseen ja maustamiseen: Voit korvata toisen sitruunan esim greipillä tai parilla limellä. Voit myös kokeilla vaikka chiliä tai inkivääriä tuomaan eksoottista makua simaan. Makeutta saat hunajalla. Faniinisokeri tuo simaan väriä, sekä voimakasta makua, jonka vuoksi sitä tasapainotetaan sokerilla ja hunajalla.
Katso myös Annin Uunissa Insta-live vappusiman valmistuksesta perjantaina 24.4. klo 17 @anninuunissa Instagram-tililtä.
Pääkuva: @anninuunissa
https://www.anninuunissa.fi/
Siman voi maustaa myös vaikka koivunmahlalla. Kuva: sikinjasokin
Pääkaupunkiseutu on täynnä upeita vapaa-ajan kohteita ja tapahtumatarjontaa riittää vuoden ympäri.
Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa:
Tyhjillään olleessa Meilahden kartanossa puhaltavat uudet tuulet |
Myyrmäen Red Onion uudistui näyttävästi - on kuin uusi Tulisuudelma |
Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä |
Coca-Colan lähes 20-metrinen joulurekka kiertää jälleen Suomea |
Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti |
Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimeissä illoissa |
Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino |
Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla |
Sirkus Finlandia saapui kaupunkiin - nähdään nyt uudessa paikassa |
Puotilan kartanon pihalle nousee puolen hehtaarin Halloween-puisto |
Linnanmäen kausi huipentuu upeaan valokarnevaaliin |
Näyttävät purjelaivat saapuvat Eteläsatamaan lokakuussa |
Muinaismarkkinat vetivät yleisöä rautakautiseen kauppakylään |
Näyttäviä auringonkukkia saa taas poimia kaupungin pelloilta |
Kandinäyttely esittelee tulevaisuuden taiteilijoita Sörnäisissä |
Ulkoilmaelokuvat toivat tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin |
Kiireetön aamupala antaa energiaa koko päiväksi |
Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli |
Alppipuiston ilmaiskonserteissa jammaillaan heinäkuussa |
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana |
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa |
Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä |
Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä |
Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin |
Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna |
Artesaanioluiden festivaali hemmottelee oluen ystäviä kesäisessä Viikissä |
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa |
Lintsi avautui jälleen uuteen kauteen kevään kynnyksellä |
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa |
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen |
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana |
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä |
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan |
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä |
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi |
Mistä löytyvät maukkaimpia pizzoja tarjoavat ravintolat? |
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa |
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla |
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike |
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun |
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan |
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä |
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa |
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä |
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille |
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää |
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku |
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä |
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen |
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla |
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä |
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri |
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata |
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään |