Helsingin kävelyfestivaali
Helsingin kävelyfestivaali jörjestetään taas kevään kulmilla 8.-28.4.2024. Festivaali kutsuu kaikki nauttimaan auringonpaisteesta ja tutustumaan kiehtoviin tarinoihin Helsingin eri puolista.
Festivaalin järjestäjä Pauli Jokinen kertoo, että luvassa on ainakin Rikostarinoita Käpylästä, Elokuvatähtien Helsinki ja Myyrmäen katutaidekävely. 12.4. vietetään kokonaista kävelyiden yötä. Klo 21.00 starttaa kolme kävelyä: Kummituskävely, Murhakävely Kalliossa ja ulkopakopeli Kampissa.
FESTIVAALIEN OHJELMAA
Turistina Helsingissä 100 vuotta sitten
Ma 15.4. klo 17.00
Su 21.4. klo 12.00
Millainen kaupunki Helsinki oli matkailijoiden silmin sata vuotta sitten? Millaisia paikkoja turisteille esiteltiin? Oppaamme Janica Hindle nappaa kainaloonsa vuoden 1911 turistioppaan ja sen kanssa kierretään Helsingin nähtävyyksiä. Saamme ihmetellä puhelimen yleistymistä, kasvavan kaupungin koulutoimintaa, elegantin kaupunkilaisen asustevaihtoehtoja sekä ajan politiikkaa.
Opas: Janica Hindle, historiaan erikoistunut Helsinki-opas.
Lähtöpaikka: Rikhardinkatu 3. Kierros päättyy Senaatintorille.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Elokuvatähtien Helsinki
La 13.4. klo 12.00
Ti 23.4. klo 17.00
Pekka ja Pätkä, Uuno Turhapuro, Tauno ja Ansa. Kotimainen elokuva on täynnä legendaarisia hahmoja. Missä kuvattiin kylmän sodan amerikkalaisia agenttielokuvia, kuka suomalainen on voittanut Oscarin, missä kuvattiin Suomen ensimmäinen elokuva? Entä mitkä ovat kaikkien aikojen katsotuimmat kotimaiset elokuvat? Tämä kävely on todellinen elokuvaharrastajien aarreaitta, jonka jälkeen näet kaupungin elokuvatähtien silmin.
Opas: Pauli Jokinen, Helsingin historiaan perehtynyt opas ja kirjailija.
Lähtöpaikka: Kaisaniemen puisto (Paciuksen patsas). Kierros päättyy Senaatintorille.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Eläintarhanmäen urheilutarinoita
Ma 22.4. klo 17.00
Su 28.4. klo 12.00
Monilla on muistoja Olympiastadionilta, uimastadikalta, Kisahallista tai Eltsun kentältä. Eläintarhanmäki on suomalaisen urheilun mekka. Siellä on järjestetty Olympialaiset 1952, Eltsun ajot, maamme ensimmäiset jalkapallopelit ja paljon muuta. Se on myös luonteva paikka suomalaisten urheilijalegendojen patsaille. Mutta miten ihmeessä eräs tunnettu italialainen näyttelijä liittyy Eltsuun?
Opas: Pauli Jokinen, Helsingin historiaan perehtynyt opas ja kirjailija.
Lähtöpaikka: Kisahallin ovilta (Paavo Nurmen tien puolelta).
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Kummituskierros henkien Helsingissä
Pe 12.4. klo 21.00
Tällä kierroksella tutustumme Helsingin keskustaan ja kuulemme matkan varrella tarinoita Helsingissä vuosisatojen varrella näyttäytyneistä kummituksista. Mukaan mahtuu myös mystiikkaa niin taiteessa kuin arkkitehtuurissakin.
Opas: Tuula Pohjalainen – tarinankertoja ja Helsinki-opas
Lähtöpaikka: Vanha Kirkkopuisto, kirkon edestä. Kierros päättyy Senaatintorille.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Murhakävely Kalliossa
Pe 12.4. klo 21.00
Illan pimennyttyä sukelletaan Kallion värikkään rikoshistorian maailmaan. Murhakävelyllä tutustutaan kansaa kohahduttaneisiin henkirikoksiin ja vieraillaan vanhoilla tapahtumapaikoilla Kallion alueella. Kierroksella kerrotaan Kallion rikoksiin yli sadan vuoden ajalta. Kalliossa on tapahtunut ryöstömurha, poliisimurha ja monia muita kimurantteja tapauksia.
Opas: Maria Lappalainen
Lähtöpaikka: Kolmas linja 15. Kierros päättyy Aleksis Kiven kadulle.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Unioninkadun akseli
La 13.4. klo 16.00
Koe Helsingin tunnetuin katusuora. Tähtitorninmäeltä Kallion kirkolle johtavat kadut muodostavat kantakaupungin pisimmän suoran katulinjan. Reitin varrella on kirkkoja, kulttuurilaitoksia, ja monia muistoja menneisyydestä. Unioninkatu on loistava näyttämö kerrata Suomen ja Helsingin historiaa sekä tutustua kaupungin nykyhetkeen. Tutuksi tulevat mm. Engelin empirekeskusta ja yliopiston kampusalue, josta reitti jatkuu Pitkänsillan pohjoispuolelle entiseen työläiskaupunginosaan, joka nykyään on muodikas osa metropolia uusine Lyyra-kortteleineen.
Opas: Soili Poikonen, FM, kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Lähtöpaikka: Observatorio, Kopernikuksentie 1. Kierros päättyy Kallion kirkolle.
Kesto: 120 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Eläintarhanlahti – kulttuurihistorian keidas keskellä kaupunkia
Ma 8.4. klo 18.00
Mistä Eläintarhanlahti sai nimensä, entä Säästöpankinranta, kuka oli Cajsa Wahllund ja missä sijaitsi Emil Halosen ateljee? Kierros Kalliossa sijaitsevan Eläintarhanlahden ympäri antaa oivan mahdollisuuden kerrata Helsingin kulttuurihistoriaa ja tutustua eri aikakausien arkkitehtuuriin sekä nauttia alueen puistomaisemista. Eläintarhanlahdella on Kaupunginteatteri, Paasitorni, Meripaviljonki ja Siltasaaren jugend-rakennukset, mutta myös esimerkkejä 1800-luvun puuarkkitehtuurista.
Opas: Soili Poikonen, FM, kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Lähtöpaikka: Kaisaniemenranta 2, Cafe Violan edessä. Kierros päättyy Pitkällesillalle.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Lapinlahden sairaalan tarinoita
Ke 17.4 klo 15.00
Lapinlahden vanha mielisairaala on maamme tunnetuimpia sairaalarakennuksia, joka pitää sisällään monia kiehtovia tarinoita. Päärakennus on itsensä CArl Ludvig Engelin suunnittelema. Kierroksella tutustumme Lapinlahden puistoon ja rakennukseen. Kuulemme Lapinlahden historiasta ja tämän hetken tilanteesta.
Opas: Katja Liuksiala, Lapinlahden Lähteen koordinaattori
Lähtöpaikka: Tapaaminen päärakennuksen etupihan portilla, osoite Lapinlahdenpolku 8.
Kesto: 80 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Töölönlahti linnun siivin
Pe 12.4. klo 18.00
Pe 19.4. klo 18.00
Kuinka erottaa kyhmyjoutsen laulujoutsenesta? Miten lokit ryöstelevät? Millainen pesä on silkkiuikulla? Miksi harmaahaikara seisoo kuin patsas? Missä västäräkit talvehtivat? Entä miten kirjailijatalo Villa Kivi ja Olympiastadion liittyvät lintuihin? Leppoisa kävelyn aikana tarkkaillaan lintuja lähietäisyydeltä ja tutustutaan Helsingin historiaan lintunäkökulmasta.
Opas: Jukka Palm, erä- ja luonto-opas, Helsinki-opas ja luontokuvaaja.
Lähtöpaikka: Pikku-Finlandian kahvilan edustalta, Karamzininrannan pohjoispäässä. Kierros päättyy Linnunlaulun kahviloiden luo.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Matelijoita ja sammakkoeläimiä Uutelassa
La 20.4. klo 14.00
Su 28.4. klo 14.00
Uutelassa avattiin 2023 Suomen ensimmäinen herppipolku, matelijoihin ja sammakkoeläimiin keskittyvä luontopolku. Retkellä opitaan tunnistamaan suomalaisia herppilajeja ja kuullaan niiden elintavoista. Samalla havainnoidaan herppejä niiden omassa elinympäristössä. Polun varrella on mahdollista havaita kyy, rantakäärme, sisilisko, vaskitsa, sammakko, viitasammakko, rupikonna ja manteri eli vesilisko.
Opas: Jukka Palm, Helsinki-opas, eräopas ja Herpetomania -lehden päätoimittaja.
Lähtöpaikka: Särkkäniemi 5. Uutelan kodan luota..
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Rikostarinoita Käpylästä
Ke 10.4. klo 18.00
La 27.4. klo 12.00
Kuvankauniilla ja idyllisellä Käpylällä on myös synkempi puolensa. Kävelykierroksella tutustutaan Käpylän värikkääseen rikoshistoriaan. Käpylässä on liikkunut vankikarkureita, pankkiryöstäjiä ja myös vuoden 1952 olympialaisiin liittyy pieniä rötöksiä.
Opas: Pauli Jokinen, rikoshistoriaan erikoistunut kirjailija ja opas.
Lähtöpaikka: Pohjolankatu 3. Kierros päättyy Olympiakylään.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Mörköjä, menninkäisiä ja mystiikkaa Katajanokalla
Su 14.4. klo 11.00
Tule opastetulle tutkimusmatkalle etsimään kaupungin kiehtovia yksityiskohtia. Oletko huomannut viisaan pöllön, joka seuraa ohikulkijaa talon porttikäytävän yläpuolella tai kontion, joka vartioi väsymättä kortteliaan talon seinustalla? Entä tunnetko Vedenkantajaneidon tarinan? Tai mistä löytää sammakkoprinssin?
Opas: Tuula Pohjalainen, arkkitehtuurin yksityiskohtiin hurahtanut kaupunkiopas
Lähtöpaikka: Tove Janssonin puiston kioski, Satamakatu.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Taiteiden Taka-Töölö
To 11.4. klo 17.30
Aloitamme matkamme Töölön alkuaikojen tarinoilla Mika Waltarin puistossa ja Sonckin korttelissa, josta suuntaamme kohti Taka-Töölöä. Matkan varrella katselemme kuvia vanhasta Töölöstä, näemme taidetta sekä arkkitehtuuria ja tietysti kuulemme Töölössä vaikuttaneista kulttuurihenkilöistä.
Opas: Tuula Pohjalainen – tarinankertoja ja Töölöön erikoistunut Helsinki-opas.
Lähtöpaikka: Ravintola Elite, Eteläinen Hesperiankatu 22. Kierros päättyy Töölön kirjastolle.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Alppikadun korttelin tarina
La 20.4. klo 13.00
Diakonissalaitos on ollut Alppikadun korttelissa vuodesta 1897. Alueelle on rakennettu monenlaisia rakennuksia toiminnan muuttuessa, ja vanhaa on muokattu uuteen käyttöön. Miksi erästä rakennusta kutsutaan Hiaksi? Kierroksella kerrotaan rakennusten lisäksi myös diakonissojen historiasta. Kuka oli Aino, entä Lina, jotka liittyvät kortteliin?
Opas: Jaana af Hällström, Diakonissalaitoksen historiaan erikoistunut intendentti.
Lähtöpaikka: Alppikatu 2, Ensimmäisen linjan päässä oleva paikoitusalue
Kesto: 60 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Kolmiodraamaa Eirassa
Ma 15.4. klo 18.00
To 25.4. klo 17.00
Eira on ennen kaikkea huvilakaupunginosa: siellä ei liiemmin ole yksiöitä, kaksioita – ei edes kolmioita. Mutta kolmiodraamoja on tämän kaupunginosan hienoissa huviloissa näytelty enemmän kuin laki sallii! Tällä kierroksella kuullaan maankuulujen eiralaisten häkellyttävistä ja traagisista lemmensotkuista, mutta käydään samalla läpi myös koko alueen historia. Tulemme myös mm. tutustumaan Eiran legendaaristen jugend-rakennusten tarinoihin, oppimaan miten siellä on vaalittu idänpolitiikka 70-luvulla, sekä kuulemaan sittemmin merkittäviin asemiin nousseiden poliitikkojen nuoruuden kepposteluista.
Opas: Kasper Mårtenson, Helsinki- ja Suomenlinna-opas.
Lähtöpaikka: Eiranpuisto. Kierros päättyy Mikael Agricolan kirkolle.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Elämää ja arkkitehtuuria 50-luvun Maunulassa
Ti 16.4. klo 18.00
Tällä kierroksella kävellään rauhallisesti puistomaisessa 1950-luvun Maunulassa. Kierretään arkkitehti Viljo Revellin ja Hilding Ekelundin talojen lomassa ja muistellaan hyväntuulisesti aikaa, jolloin taloihin muuttivat ensimmäiset asukkaat. Tutustumme myös italialaisvaikutteiseen Sahamäen asuinalueeseen, joka on Docomomon modernin arkkitehtuurin suojelulistalla.
Opas: Tuula Pohjalainen, maunulalainen Maunula-fani ja Helsinki-opas.
Lähtöpaikka: Paanutien ja Pakilantien risteys. Kierros päättyy Maunula-talolle.
Kesto: 105 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Kiehtova Kruununhaka
La 20.4. klo 12.00
Kruununhaan tarinoiden pariin johdattaa vanha Stadin kundi Markku Jalonen. Hän esittelee alueen tärkeimpiä nähtävyyksiä ja tarinoi persoonallisella tyylillään omista muistoistaan vanhassa Krunikassa. Kruununhaka on täynnä upeaa arkkitehtuuria jugendista uusrenessanssiin. Siellä on merkittäviä rakennuksia, kuten Säätytalo, Suomen pankki yliopiston taloja ja tietysti Tuomiokirkko.
Opas: Markku Jalonen, kaiken nähnyt ja kokenut Helsinki-opas.
Lähtöpaikka: Senaatintori, Aleksanteri II:n patsas
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Myyrmäen katutaidekävely
To 18.4. klo 18.00
To 25.4. klo 18.00
Myyrmäestä on muodostunut yksi Suomen kiinnostavimmista katutaidekohteista. Sieltä löytyy valtava määrä yllättävää ja korkeatasoista taidetta. Kävelykierroksella tutustumme värikkään Myyrmäen julkiseen taiteeseen, graffiteihin ja suuriin muraaleihin. Teosten sisällöt liittyvät myös alueen historiaan ja paikallisiin arkeologisiin löytöihin. Kävelymatka noin 1,7 km.
Opas: Eeva Hytönen, Vantaan taidemuseo Artsin amanuenssi.
Lähtöpaikka: Vantaan taidemuseo Artsin aula, Myyrmäkitalo, Paalutori 3, 01600 Vantaa. Kierros päättyy samaan paikkaan.
Kesto: 75 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Tikkurilan taidekierros
24.4. klo 17.30
Tikkurilan taidekierroksella tutustumme Tikkurilan ydinkeskustan, Kirjastopuiston ja Tikkurilantorin ympärillä sijaitseviin julkisen taiteen teoksiin. Teosten yhteisenä teemana on koti, joka näkyy taiteessa Vantaan paikallishistorian ja 1950-luvun miljöön läsnäolona. Kierros alkaa Galleria K:sta, jossa on meneillään julkista taidetta esittelevä näyttely.
Opas: Eeva Hytönen, Vantaan taidemuseo Artsin amanuenssi.
Lähtöpaikka: Galleria K, Asematie 7, 01300 Vantaa. Kierros alkaa gallerian sisätiloista. Kävely päättyy Tikkurilan asemalle.
Kesto: 75 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Taidetta ja tekniikkaa Länsimetrossa
Ti 9.4. klo 18.00
Tällä kierroksella opas vie ryhmän Espoon eteläisiin osiin, Länsimetron uutuuttaan hohtavien asemien äärelle. Tutustumme paikan päällä metron monipuoliseen taiteeseen, tekniikkaan ja joukkoliikenteen globaaliin kehityskulkuun. Vierailemme myös osin maan päällä tutustumassa paikalliseen historiaan ja nykyaikaan. Kierros sopii hyvin myös liikuntaesteisille.
Huom! Tarvitset vähintään 80 min. voimassa olevan BC-lipun.
Opas: Petra Vairimaa, MA etnologi, auktorisoitu opas.
Lähtöpaikka: Kivenlahden metron läntinen sisäänkäynti. Ulko-ovien sisäpuolella. Osoite: Meriusva 7, Espoo. Kierros päättyy Finnoon metroasemalle, Suomen pisimpien liukuportaiden yläpäähän.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Karhusaaren luontoa ja kulttuurihistoriaa
Ti 16.4. klo 18.00
Lähde mukaan kokemaan saaristoluonnon kauneus ja kuulemaan tarinoita espoolaisesta kaupunkimaatilasta. Karhusaari tarjoaa osallistujille aikamatkan paikallishistoriallisiin tapahtumiin: tutustumme restauroinnissa olevan Sinebrychoffin huvilan menneisyyteen, tätä ympäröivään maatilaan ja upeaan merelliseen luontoon unohtamatta paikan sotahistoriallista kerrostumaa.
Opas: Petra Vairimaa, MA etnologi, auktorisoitu opas.
Lähtöpaikka: Keilalahdentie 8, Espoo. Laguuni-vesiliikuntakeskuksen pysäköintialue. Kierros päättyy samaan paikkaan.
Kesto: 60 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Ulkopakopeli Kampin taivaan alla
To 18.4. klo 17.00
La 20.4. klo 12.00
Lähde seikkailemaan hauskaan ulkopakopeliin, jossa tutustuu kaupunkiin täysin uudella tavalla. Peli kisataan pienissä 2-6 hengen kisatiimeissä, nopein tiimi voittaa. Pelissä tarvitaan kännykkää. Tehtävien ratkominen vaatii hoksottomia, tiedonhakua, valokuvaamista, yms.
Toimi näin: Kokoa 2-6 hengen kisatiimi, hankkikaa jokaiselle lippu, tulkaa lähtöpaikalle noin 5-10 min etukäteen.
Lähtöpaikka: Kampintori (Malminkadun ja Fredrikinkadun kulma)
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa.
Ulkopakopeli Kaivopuiston taivaan alla
Su 14.4. klo 12.00
Pe 26.4. klo 17.00
Lähde seikkailemaan hauskaan ulkopakopeliin, jossa tutustuu kaupunkiin täysin uudella tavalla. Peli kisataan pienissä 2-6 hengen kisatiimeissä, nopein tiimi voittaa. Pelissä tarvitaan kännykkää. Tehtävien ratkominen vaatii hoksottomia, tiedonhakua, valokuvaamista, yms.
Toimi näin: Kokoa 2-6 hengen kisatiimi, hankkikaa jokaiselle lippu, tulkaa lähtöpaikalle noin 5-10 min etukäteen.
Lähtöpaikka: Muukalaiskadun ja Ullankadun kulma.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa.
Tiedemuseo Liekin Observatorio
Ti 16.4. klo 15.00
Ti 23.4. klo 15.00
Sukella Observatorion vaiheisiin ja avaruuden ihmeisiin! Arkkitehti C. L. Engelin ja tähtitieteen professori F. W. A. Argelanderin suunnittelema observatoriorakennus oli valmistuessaan 1834 aikansa modernein tähtitieteen tutkimuslaitos, esikuva muille observatorioille ja professorin perheen koti. Opastetulla kierroksella tutustutaan talon historiaan vanhassa havaintosalissa, kivutaan vanhan tähtitornin miljööseen, opitaan avaruuden avaruudesta ja ihaillaan Pohjolan tähtitaivasta planetaariossa.
Kesto: 75 min.
Opas: Tiedemuseo Liekin henkilökunta
Lähtöpaikka: Observatorion aula (Kopernikuksentie 1)
Liput: 15 euroa. Myynnissä 20 lippua.
Sata vuotta sivistystä – Työväenopiston historiaa ja taidetta
Pe 12.4. klo 11.00
Ke 17.4. klo 13.00
Mikäli Kallion työväenopiston talo ei ole tuttu, tässäpä tilaisuus tutustua Työväenopiston yli satavuotiseen historiaan. Lisäksi kuulemme Opistotalon kahden eri aikakauden ainutlaatuisesta arkkitehtuurista ja kierrämme katsomassa tunnettujen taiteilijoiden upeita teoksia rakennuksen auloissa ja portaikossa. Opastus tapahtuu sisällä, joten sää ei haittaa. Kierroksen lopuksi voit jäädä omakustanteisesti kahville Oppiskahvioon tai syödä siellä herkullisen keittolounaan.
Opas: Seija Sihvonen, Kallio-opas.
Lähtöpaikka: Opistotalo Helsinginkatu 26, pääoven sisäpuolella portaiden luona ala-aulassa.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Helsinki-kirjojen ilta Oodissa
Pe 19.4. klo 17-20
Paikka: Keskustakirjasto Oodin 3. krs, Saarikoski-matto
Helsingin kävelyfestivaali järjestää keskustakirjasto Oodissa kirjojen illan. Haastattelussa on kirjailijoita, joilta on ilmestynyt kirjoja liittyen Helsinkiin tai lähimatkailuun. Tapahtuma on ilmainen ja avoin kaikille. Tervetuloa!
Illan ohjelma:
– Klo 17.00 Ville Jalovaara: Helsinki 1944 – taistelu pääkaupungista (SKS). Haastattelija Maria Lappalainen.
– Klo 18.00 Nenne Hallman, Ina Ruokolainen & Suvi Ahola: Kolmen naisen matkakirja (Into). Haastattelija Ulla-Maija Rouhiainen.
– Klo 19.00 Liisa Väisänen: Helsingin symbolit (SKS). Haastattelija Pauli Jokinen.
Eemil Halosen veistotaidetta Hietaniemessä
Su 21.4. klo 16.00
Lapinlahtelainen kuvanveistäjä Eemil Halonen asui ja työskenteli pitkään Siltasaaressa. Hautakuvien veisto muodosti merkittävän osan hänen tuotannostaan ja Hietaniemen hautausmaalla onkin runsaasti Halosen hautaveistoksia ja reliefejä. Myös Halosen oma hauta on siellä. Kierroksella näemme mm. Ernst Nevanlinnan haudalla olevan Semper Exelsior -veistoksen, Sulevi Mannisen muistoksi luodun lyyraa soittavan nuorukaisen sekä Erkkojen sukuhautaa koristavan Ajatuksen vapaus -veistoksen. Samalla kertaamme mestarikuvanveistäjän elämänvaiheita.
Opas: Soili Poikonen, FM, kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Lähtöpaikka: Hietaniemen uusi kappeli, Hietaniemenkatu 20
Kesto: 120 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Pappi, potilas ja professori
Su 21.4. klo 12.00
Hietaniemen kaunis hautausmaa kätkee sisälleen tärkeän osan Diakonissalaitoksen tarinaa. Kävelykierroksella tutustutaan Diakonissalaitoksen historiaan Hietaniemeen haudattujen henkilöiden kautta. He ovat olleet monin eri tavoin mukana yhteiskuntamme sekä diakonissalaitoksen toiminnassa.
Opas: Jaana af Hällström, Diakonissalaitoksen historiaan erikoistunut intendentti.
Lähtöpaikka: Hietaniemen vanha kappeli, Mechelininkatu 2.
Kesto: 80 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Hietaniemen Taiteilijakukkula
Ke 10.4. klo 17.00
Hietaniemen hautausmaan Taiteilijakukkula on maamme legendaarisimpia hautapaikkoja. Se on monien kulttuurielämämme merkkihenkilöiden viimeinen leposija: Akseli Gallen-Kallelan, Åke Lindmanin, Mika Waltarin, Alvar Aallon, Spede Pasasen ja monien muiden. Opas Aulikki Akaan-Penttilän asiantuntevalla opastuksella tutustutaan Taiteilijakukkulan tarinoihin.
Opas: Aulikki Akaan-Penttilä, auktorisoitu Helsinki-opas. Hietaniemen historian asiantuntija.
Lähtöpaikka: Hietaniemen vanha kappeli, Mechelininkatu 2.
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Presidentit Hietaniemessä
To 11.4. klo 17.00
Lähes kaikki edesmenneet presidenttimme on haudattu Hietaniemeen. He ovat saaneet toinen toistaan komeampia hautamuistomerkkejä. Niitä ovat olleet tekemässä maamme eturivin taiteilijat, kuten Wäinö aaltonen, Harri Kivijärvi ja Perttu Saksa. Alue on kuin korkeatasoinen veistospuisto. Jokaiseen presidenttiin ja hänen hautaansa liittyy oma tarinansa.
Opas: Aulikki Akaan-Penttilä, auktorisoitu Helsinki-opas. Hietaniemen historian asiantuntija.
Lähtöpaikka: Hietaniemen uusi kappeli, Hietaniemenkatu 20
Kesto: 90 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
Naistaiteilijoita Hietaniemessä
Su 14.4. klo 16.00
Hietaniemen hautausmaalla on monen kuuluisan taiteljan viimeinen leposija.Tällä kierroksella kertaamme tuttujen naistaiteilijoiden henkilöhistoriaa ja tutustumme muutamaan vähemmän tunnettuun tekijään. Fanny Churberg, Helene Schjerfbeck, Tove Jansson – tuttuja ja rakastettuja taiteilijoita, mutta tunnetko myös vaikkapa nimet Emma Gylden, Meri Genetz tai Gerda Qvist?
Opas: Soili Poikonen, FM, kulttuurihistoriaan hurahtanut kaupunkiopas.
Lähtöpaikka: Hietaniemen vanha kappeli, Mechelininkatu 2.
Kesto: 100 min.
Liput: 15 euroa. Myynnissä 25 lippua.
--------------------------------------------------
Mahdolliset muutokset, liput ja lipputilanne:
https://helsinginkavelyfestivaali.fi/
Pääkaupunkiseutu on täynnä upeita vapaa-ajan kohteita ja tapahtumatarjontaa riittää vuoden ympäri.
Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa:
Alkon asiantuntija antaa vinkit juhlakauden kuohuviinin valintaan |
Täältä saat upean kuusen, kotimaisia kasvattajia enää vähän |
Tässä on Helsingin ensimmäinen georgialainen viinibaari |
Kaupungin joulumarkkinoilla käy nyt vilske |
Tyhjillään olleessa Meilahden kartanossa puhaltavat uudet tuulet |
Myyrmäen Red Onion uudistui näyttävästi - on kuin uusi Tulisuudelma |
Artesaanioluiden festivaali kutsuu oluen ystävät Viikin alpeille |
Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä |
Coca-Colan lähes 20-metrinen joulurekka kiertää jälleen Suomea |
Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti |
Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimeissä illoissa |
Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino |
Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla |
Sirkus Finlandia saapui kaupunkiin - nähdään nyt uudessa paikassa |
Puotilan kartanon pihalle nousee puolen hehtaarin Halloween-puisto |
Linnanmäen kausi huipentuu upeaan valokarnevaaliin |
Näyttävät purjelaivat saapuvat Eteläsatamaan lokakuussa |
Muinaismarkkinat vetivät yleisöä rautakautiseen kauppakylään |
Näyttäviä auringonkukkia saa taas poimia kaupungin pelloilta |
Kandinäyttely esittelee tulevaisuuden taiteilijoita Sörnäisissä |
Ulkoilmaelokuvat toivat tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin |
Kiireetön aamupala antaa energiaa koko päiväksi |
Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli |
Alppipuiston ilmaiskonserteissa jammaillaan heinäkuussa |
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana |
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa |
Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä |
Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä |
Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin |
Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna |
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa |
Lintsi avautui jälleen uuteen kauteen kevään kynnyksellä |
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa |
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen |
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana |
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä |
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan |
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä |
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi |
Mistä löytyvät maukkaimpia pizzoja tarjoavat ravintolat? |
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa |
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla |
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike |
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun |
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan |
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä |
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa |
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä |
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille |
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää |
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku |
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä |
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen |
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla |
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä |
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri |
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata |
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään |