Munkkivuori-sarjan kuvaus- ja tapahtumapaikat
Munkkivuoren 1950-luvulla rakennetulle asuinalueelle sijoittuva Munkkivuori-sarja sai huikean vastaanoton heti sen julkaisun jälkeen syksyllä 2022.
Päähenkilö Mirko Määtän (Viljami Loponen) perhe muuttaa Munkkivuoreen äitinsä Annen (Laura Birn) ja isän Markun (Joonas Saartamo) kanssa. Kuva: Peter Salovaara
Muun muassa Studio Julmahuvista ja M/S Romantic -sarjasta tutun Jani Volasen ohjaama tummanpuhuva jännityssarja julkaistiin ensimmäiseksi Elisa Viihde Viaplayssa. Se sai heti osakseen suitsutusta. Kultainen Venla -gaalassa Volanen palkittiin parhaasta ohjauksesta fiktio-sarjassa ja parhaasta käsikirjoituksesta. Laura Birn palkittiin parhaasta sivuroolista ja valittiinpa sarja vielä vuoden parhaana draamasarjana.
Missä sarja sitten on kuvattu ja mikä on Munkkivuori? Sarja sijoittuu harmaiden kerrostalojen hallitsemalle 50-luvulla rakennetulle hiljaiselle asuinalueelle Munkkiniemen kainalossa. Sen maamerkki on maan ensimmäinen, vuonna 1959 rakennettu ostoskeskus. Kuvaukset on suurelta osin tehty munkkivuorelaisessa taloyhtiössä, sen lähikulmilla ja ostarilla.
Nykyasukkaille Munkkivuori-sarja on ollut kiinnostava tapaus ja ilmiö. Alueen asukkaiden keskuudessa sarja on otettu positiivisesti vastaan. Paikallinen kuvauksiakin seurannut asukas arvelee, että ihmisten kotiseuturakkaus ja ylpeys omaa aluetta kohtaan on kasvanut mainetta niittäneen sarjan myötä.
Munkkivuorta kiertää rinkulan muotoinen Ulvilantie.
Ulvilantien piirtämän ympyrän sisällä nousevat pääosin vaaleanharmaat ja hiekanväriset kerrostalot. Alue on rauhallinen ja ehkä siksi alueen kontrasti sopi Volasen ajatukseen tiiviisti rakennetusta ja yhteisöllisestä alueesta tummanpuhuvan draamasarjan tapahtumapaikkana.
Mirko Määttä (Viljami Loponen) muuttaa äitinsä Annen (Laura Birn) ja isänsä Markun (Joonas Saartamo) kanssa sairaalaan joutuneen vanhan mumminsa asuntoon "kotivahdeiksi". Mummin kuoltua perhe päättää jäädä asumaan viihtyisälle asuinalueelle. Pian perheelle ja Mirkolle selviää, että pihasta on kadonnut lapsi, jota ei ole vielä löytynyt. Kun poliisi on katoamisen edessä neuvoton, pihan aikuiset ottavat asian kontolleen ja ottavat pihan ja siellä liikkujat tarkkailun alle. Sarjaa kuvataan lasten maailmasta käsin, joille tihkuu vain murusia aikuisten keskusteluista ja mitä ympärillä tapahtuu.
Pihan lapset ovat keskeisessä osassa sarjassa ja sen koukuttavuudessa. Kuva: Peter Salovaara
Päähenkilö Mirkon perhe muuttaa mummon vanhaan kotiin, jossa Mirkon äiti on asunut lapsuudessa, kunnes muutti pois. Asunto on sisustettu mummon toimesta hieman vanhempaan tyyliin kuin 80-luvun uusin muoti. Sarjassa nähtävät kodit edustavat alkuperäistä munkkivuorelaista 50-luvun tyyliä 70-80 -luvun niukoin huonekaluin sisustettuna.
Mirkon perheen rappu, jossa suurin osa sisäkohtauksista kuvattiin.
Mirko hyvästelee rappunsa edessä isäänsä. Kuva: Peter Salovaara
Koripallotelineen ja "palloseinän" luona tapahtuu sarjassa paljon.
Ostari oli sarjassa suosittu vierailupaikka ja on edelleen paikallisten suosima asiointipaikka lukuisine liikkeineen.
Sarjassa kuvataan, millaista lasten vapaa-ajan vietto oli 80-luvulla. Aikaa vietettiin 80-luvulla pääosin pihalla. Vielä ei ollut pelikonsoleita, älypuhelimia tai suoratoistopalveluita.
Hiekkalaatikko on yksi sarjan kuvatuimpia paikkoja. Siellä tutustutaan muihin pihan lapsiin, vaihdetaan kuulumisia ja vain istutaan kunnes keksitään jotain jännää tekemistä.
80-luvun muovisotilaille rakennetaan tuon ajan tyyliin linnoituksia, joita sitten kivillä pommitetaan hajalle. Vaikka paljon tuttuja leikkejä ja viitteitä aikakauteen löytyy, hyppynaruleikit, monet pihapelit ja neppisautot loistavat poissaolollaan. Jani Volanen kertoo, että lukuisia leikkejä piti vain jättää pois koska ne eivät mahtuneet mukaan tai suoraan sopineet sarjaan.
Leikkimökki on paljon sarjan kuvissa. Harvalta kerrostalopihalta löytyy enää tällaista luksusleikkipaikkaa.
Pihan matontamppausteline eli "pyykkäri" on lasten toinen suosikkipaikka, jossa kokoonnutaan. Pyykkärillä myös Mirko tutustuu ensimmäiseen elektroniikkakelloon, jonka "sadasosasekuntien pysäytys" -peli oli suosittua ajanvietettä ja saattoi olla älypuhelimen näpräyksen kaukainen esiaste.
Sarjassa pyykkiteline on metallinharmaa, mutta sittemmin se on jo maalattu tai kokonaan uusittu kiiltävän mustaksi.
Lasten pyöriinsä jogurttipurkeista ja pyykkipojista tekemät "räpättimet" tekivät menopelistä hurjasti pärisevän "moottoripyörän". Polkupyörien lamput olivat isoja halogeenilamppuja, jotka toimvat ekologisesti etupyörästä saadun dynamon tuottaman liike-energian avulla.
Yksi keskeisimpiä tapahtumapaikkoja on divari, josta pienemmät lapset hakevat sarjakuvia ja isoimmat ahmivat Suosikki-lehtiä. Divarin pitäjä Olavi on yksi sarjan keskeisistä henkilöhahmoista. Divari sijaitsee Munkkivuoren rinkulan lounaispuolella, Porintien varrella. Kuvauksen ajankohtana rakennus oli julkisivuremontin peittämä.
Pitkä pihakatu on kuvissa, kun Mirkon perhe tutustuu uuteen asuinalueeseensa.
Talojen kellarit ja pyöräkellari ovat tärkeässä roolissa sarjassa. Kellari on myös turvallinen piilopaikka, jonne voi kätkeä aarteita turhilta katseilta.
Talonmiehiä asui vielä 80-luvulla monessa helsinkiläisessä taloyhtiössä. Myös pihatalkoot oli asukkaiden tärkeä yhteisöllinen tapahtuma. Pihalle jätetystä lapiosta päätellen vielä paljon tehdään itse.
Metsä on sarjassa tärkeässä osassa. Se kuvataan uhkana, joka on käsin kosketeltava. Metsään ei sarjan maailmassa ole asiaa ja se on pelottava paikka niin lapsille kuin aikuisillekin. Mellunkylän isoa metsäaluetta käytettiin metsäkohtausten kuvauksissa, koska Ulvilantien metsä ei ollut riittävän tiheää.
Heidi (Sunja Hyde) ja Taina (Stella Leppikorpi) lähimetsässä. Kuva: Peter Salovaara
Sarjassa autoja ei tienvarrella ollut. Kenties 80-luvulla parkkipaikkoja riitti silloiselle automäärälle pihassa.
Tarinassa iso tapahtuma oli, kun ostarille avautui Carrols. Se keräsi kaikki alueen lapset jonottamaan ensimmäisille luvattuja ilmaisburgereita.
Peten (Vilho Rönkkönen) perheessä tupakka palaa ja alkoholia kuuluu, varsinkin viikonloppuisin. Isä (Eero Milonoff) kertoo kovasta lapsuudestaan. Kuva: Peter Salovaara.
Munkkivuoren ostari oli Helsingin ensimmäisiä, ellei ensimmäinen. Sarjassa ostarilta ostetaan irtokarkkeja lauantaisin ja tuttuja karkkeja löytyykin, kuten "merkkarit", "jauhikset" ja Jambo -suklaapatukka. Ostarin parkkipaikalla myös viihdytään autoja vertaillen ja niiden mittarilukemia lukien.
Suuri numero oli, kun parkkipaikalle saapuu ihka oikea "amerikanrauta" Cadillac.
Vieressä Munkkiniemessä sijaitseva ravintola Ukko-Munkki eli "Ugari" on vahvasti mukana aikuisten viikonlopun viettopaikkana. Ravintola on säilyttänyt legendaarisen maineensa alueen kortteliravintolana 50-luvulta saakka.
Sarjassa musiikkia soitetaan vinyylilevyltä ja c-kasettinauhurilta. Kuva: CC BY-SA 3.0
Äänimaailma sarjassa on vähintäänkin monipuolinen. Pelkästään efektit ovat huikeat ja tunnelmat vaihtelevat kevyen iloisesta kesäpäivän linnunlaulusta ja suomirokista haikeiden muisteluiden iskelmiin ja tummanpuhuvien kohtausten viiltävään selkäpiitä karmiviin ääniin. Sarjan äänimaailma auttaa pitämään katsojan jatkuvasti otteessaan.
Ohjaaja Jani Volanen kertoo julkisuudessa, että sarjaa varten hänellä oli jopa 20 000 kappaleen soittolista, sisältäen kaiken kotimaisen musiikin vuodesta 1984 taaksepäin. Eniten kuullaan Yö-yhtyeen musiikkia, lisäksi mm. tuttuja vuosikymmenen suosikkeja, kuten Hurriganesia ja Hanoi Rocksia, Pelle Miljoonaa, Zero Ninea, Juice Leskistä ja Eppu Normaalia.
Sarjaa varten Paula Vesalan on säveltänyt ja sanoittanut tunnusmusiikiksi arvoituksellinen Maija Sariolan esittämän herkän kappaleen Unohdus. Kappaletta kuullaan sarjan jaksoissa. "Kadotin, ystävän, ainoan, jota palvon...". Kappaletta ei ole kuunneltavissa missään suoratoistopalveluissa.
Muita viittauksia 80-lukuun sarjassa ovat muun muassa "nano nano" -käsitervehdys. Se linkittää pihan nuorimman pojan tietämättään yhteen sarjan synkkään tapahtumaan. Tervehdys on peräisin Robin Williamsin tähdittämästä Ystäväni avaruudesta -sarjasta, jota esitettiin Suomessa 70-80 -lukujen taitteessa. Tarinassa vain pihan vanhimmat pojat tuntevat sarjan juonenkäänteisiin liittyvän tervehdyksen.
TV:ssä oli vasta 2 Ylen kanavaa ja ohjelmavirran päätyttyä saa nauttia testikuvasta ja "lumisateesta". Radiot ja kasettinauhurit yleistyivät vauhdilla.
Myös 80-luvun lasten suosittu lastenohjelma Pätkis ja avaruusseikkailuTaisteluplaneetta Galactica ovat mukana lasten pihakeskusteluissa. Niistä kerrotaan kun jehovantodistaja´-perheen poika kyselee edellisen illan televisiotarjontaa.
Rengas-malliset pihakeinut ovat pitäneet pintansa ja niitä näkee yhä monilla pihoilla.
Munkkivuori-sarjaa voi katsoa maksullisesta Ruutu + -palvelusta. Marras-joulukuussa 2023 ohlelma esitetään Nelosella tiistaisin klo 21.
Stadissa tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan ja tapahtumatarjontaa vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen kotikulmiltasi.
Jaa sivu:
Ehdota kiinnostavaa paikkaa
Osoite
Myyrmäen Red Onion uudistui näyttävästi - on kuin uusi Tulisuudelma |
Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä |
Coca-Colan lähes 20-metrinen joulurekka kiertää jälleen Suomea |
Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti |
Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimeissä illoissa |
Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino |
Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla |
Sirkus Finlandia saapui kaupunkiin - nähdään nyt uudessa paikassa |
Puotilan kartanon pihalle nousee puolen hehtaarin Halloween-puisto |
Linnanmäen kausi huipentuu upeaan valokarnevaaliin |
Näyttävät purjelaivat saapuvat Eteläsatamaan lokakuussa |
Muinaismarkkinat vetivät yleisöä rautakautiseen kauppakylään |
Näyttäviä auringonkukkia saa taas poimia kaupungin pelloilta |
Kandinäyttely esittelee tulevaisuuden taiteilijoita Sörnäisissä |
Ulkoilmaelokuvat toivat tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin |
Kiireetön aamupala antaa energiaa koko päiväksi |
Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli |
Alppipuiston ilmaiskonserteissa jammaillaan heinäkuussa |
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa |
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana |
Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä |
Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä |
Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin |
Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna |
Artesaanioluiden festivaali hemmottelee oluen ystäviä kesäisessä Viikissä |
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa |
Lintsi avautui uuteen kauteen kesän kynnyksellä |
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa |
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen |
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana |
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä |
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan |
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä |
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi |
Mistä löytyvät Helsingin maukkaimmat pizzat? |
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa |
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla |
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike |
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun |
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan |
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä |
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa |
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä |
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille |
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää |
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku |
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä |
Käärijä paketoi menestyksekkään vuoden Kansalaistorin ilmaiskeikalla |
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla |
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä |
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen |
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri |
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata |
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään |