Helsingin saaret, vesireitit ja merellinen Helsinki
Helsingin alueella on noin 300 saarta. Suurimman osan niistä omistaa Suomen valtio, joka on puolestaan antanut niistä monet puolustusvoimien käyttöön.
Keskustan kiireistä merelliseen saaristolaistunnelmaan voi silti kuka tahansa päästä kiinni (etenkin kesällä) piipahtamalla hyvin toimivien veneyhteyksien päässä oleville Liikuntaviraston hallinnoimille saarille. Useimmissa saarissa on grillikatokset, joihin tulee tuoda omat puut/hiilet lukuunottamatta Kaunissaarta ja Pihlajasaarta. Onkimiseen ei tarvitse kalastuslupaa.
Useilla saarilla on merkittyjä luontopolkuja, ravintoloita ja kahviloita sekä vuokrasaunoja, samoin kuin erikseen järjestettäviä ohjelmallisia tapahtumia koko perheelle. Koiria ei päästetä kaikkiin saariin lähinnä niissä pesivien lintujen takia.
Kaupunkiveneitä on tarjolla kesällä muutamalla rannalla. Asukasyhdistys vuokraa soutuvenettä Vanhankaupunginkoskella Pornaistenniemellä Vanhankaupungin kupeessa (katso vuokraustiedot tälltä). Skipperillä valikoimissa on muutaman soutuveneen lisäksi myös moottoriveneitä.
HELSINGIN ITÄINEN SAARISTOREITTI
Helsingin itäinen saaristoreitti on ainoa Helsingin kaupungin sisäinen vesiliikennereitti mantereelta mantereelle. Se on myös liikennöijän mukaan Helsingin suosituimpia saaristoreittejä. Itäisen saariston laiva kulkee reittiä:
KALASATAMA - HERTTONIEMI - LAAJASALO - VARTIOSAARI - KIVISAARI - SATAMASAARI - IILUOTO - LEIKOSAARI - VUOSAARI
Itäinen saaristoreitti poikkeaa muista sightseeing-aluksien liikennöimistä reiteistä sillä, että se vie matkustajansa niihin poukamiin ja niemen nokkiin, jonne ei aiemmin ole reittialuksilla päässyt. Laivalle lemmikitkin ovat tervetulleita mukaan. Pyöristä menee pieni maksu ja lastenvaunut kulkevat veloituksetta.
Reitin kohokohtiin kuuluu kauniin Degerön kanavan läpiajo. Tämä vain 0,9 metriä syvä, Laajasalon ja Tammisalon välinen kanava vie Tiiliruukinlahdelta Reposalmelle.
(avaa kartta suuremmaksi tästä)
Itäinen saaristoreitti tarjoaa myös lyhyemmän reittivaihtoehdon. Retkipäivän voi suunnitella vaikkapa yhdelle reitin suurimmista saarista, Vartiosaareen, joka lumoaa lampailla, upeilla näköalakallioilla ja luontopolulla.
Vaihtoehtoisesti voit poiketa rentouttavalla lohikeitolla monien suosikkikohteessa, Kahvila Kampelassa Aurinkolahden kupeessa. Tänne myös lemmikit ovat tervetulleita. Iso Iiluoto sen sijaan on edelleen vain Helsingin kaupungin henkilöstön käytössä, eikä se ole auki yleisölle.
Mehevän katkarapuleivän nauttiminen Herttoniemen Bella Marina -ravintolassa laivamatkan päätteeksi, ja metrolla matkan jatkaminen tämän jälkeen, ei myöskään ole hassumpi tapa nauttia merellisestä päivästä. Voit suunnitella retkesi itäisellä saaristoreitillä täysin omien aikataulujesi ja mieltymystesi mukaan.
Itäinen Saaristoreitti | aikataulut ja hinnat
ISLAND HOPPING - JA LÄNTINEN SAARISTOREITTI (kesän 2024 uutuus!)
Island Hopping eli saarihyppely on mahdollista reitillä KALASATAMA - KRUUNUVUORENRANTA - VALLISAARI - SUOMENLINNA - LONNA - KAUPPATORI - HAUKILAHTI - NOKKALAN MAJAKKA
Kuva: FRS-Finland (klikkaa isommaksi)
Kalasataman Parrulaiturista ja Kauppatorilta lähtevät FRS Finlandin lautat ovat käytössä uudella saarihyppelyllä, johon yhdistyy läntinen saaristoreitti. Voit viettää päivää Helsingin saaristossa yhdellä lipulla. Voit hypätä kyytiin mistä tahansa satamasta. Satamat ovat Nokkalan Majakka Haukilahti (Haukilahden venesatama), Lonna, Suomenlinna (Tykistönlahden laituri), Vallisaari (Torpedonlahden laituri), Kruunuvuorenranta ja Kalasatama (Parrulaituri 20).
Yhden retkipäivän aikana voit siis käydä Nokkalan Majakalla syömässä, Lonnassa drinkillä ja saunomassa, Vallisaaren jäätelökioskilla ja nauttimassa luonnosta sekä Suomenlinnassa.
Läntinen saaristoreitti | Katso aikataulut ja hinnat
KATAJANOKANLUOTO
Kaupungin pienimmälle ravintolasaarelle Katajanokan edustalla pääsee helposti lautalla Kauppatorilta. Saaren ravintolan tarjoamia herkkuja ei tarvitse nauttia tiukasti pöydän ääressä, vaan koko saari on anniskelualuetta. Lauttamatka saareen kestää Kauppatorilta vain alle kymmenen minuuttia.
Katajanokanluoto
KRUUNUNHAKA-KRUUNUVUORENRANTA
HSL:n ympärivuotinen lauttayhteys Kruunuvuorenrannasta kantakaupunkiin (1.5.2023 alkaen). Kruununhaassa pysäkki on Meritullintorilla, eli majakkalaiva Relandersgrungin vieressä Kanavarannan kupeessa. Lauttamatkalle käy HSL:n AB-vyöhykkeet sisältävä lippu. Lauttamatka kestää yhteen suuntaan noin 20 minuuttia. Lastenrattaiden kanssa matkustaa ilmaiseksi ja pyörän saa ottaa mukaan veloituksetta, kunhan lautalla on tilaa.
Lauttaliikenne kulkee kesällä kaikkina päivinä ja talvella arkisin noin kello 7-22. Vuoroväli on noin 50 minuuttia. Talviviikonloppuisin lautta kulkee noin kello 10-18.
Aikataulut Meritullintorilta | Kruunuvuorenrannasta
HARAKKA
Harakan saari on luonnonystävien salainen helmi. Se sijaitsee Kaivopuiston edustalla Särkän- ja Uunisaaren välissä. Saaressa pesii useita lintulajeja ja se on myös lintubongareiden suosima muutonseurantapaikka. Harakan saari tarjoaa ainutlaatuisen ikkunan saaristoluontoon, alueen linnustoon, harvinaisiin kasveihin ja perhosiin.
Harakassa on ympäristökeskuksen Luontotalo, joka tarjoaa elämyksellistä toimintaa ja saaristoluontotietoa. Luontotalossa voit mm. tutustua planktoneihin ja muihin itämeren pieneliöihin mikroskoopeilla. Voit myös lainata kiikareita, saappaita, sadetakkeja ja muuta varustusta saaren luontoretkelle. Lapsille löytyy oma leikkitalo Vellamo, jossa merenalaisen maailmaan voi tutustua leikin ja hauskan touhuilun kautta.
Harakan vanhassa ammusvarastossa on esillä Itämeren vedenalaisia valokuvia ja akvaariotalossa voi tutustua Suomenlahden kaloihin.
Harakkaan ei saa tuoda koiria.
Yhteysvene Harakan kautta Särkkään lähtee Kaivopuiston rannasta, Kahvila Ursulan laiturista. Se liikennöi päivittäin huhtikuusta lokakuuhun. Vene kulkee n. puolen tunnin välein, edestakainen venematka maksaa 5 e / 2 e.
Katso aikataulu ja hinnasto.
Harakassa ei ole kahvila- tai ravintolapalveluita. Katso lisää: Harakan saari
PIHLAJASAARI
Pihlajasaari eli Pihlis sijaitsee vain 10 minuutin venematkan päässä keskikaupungista. Se on entinen huvilasaari ja nykyisin helsinkiläisten monipuolinen ulkoilualue. Pihlajasaaria on oikeastaan kaksi, läntinen ja itäinen, mutta kävelysilta yhdistää ne kokonaisuudeksi.
Pihlajasaari on yhtä suurta uimarantaa. Hiekkarantaa on noin 500 metriä ja kalliorannalta löytyy paikkoja niillekin, jotka haluavat palvoa aurinkoa omassa rauhassaan. Itäisellä Pihlajasaarella on myös erikseen merkitty nudistiranta. Yhteensä saarilla on rantaviivaa lähes viisi kilometriä.
Saaressa toimivat ravintola ja kahvila sekä hellepäivinä rantakioski. Pihlajasaaren kaupungin hallinnoiman pienen saunan voi varata käyttöönsä. Vuorot varataan monesti heti alkukaudesta.
Pihlajasaaren luonto on villin kaunista ja useat saaren rakennuksista ovat suojelukohteita. Itäisessä Pihlajasaaressa on telttailualue, jossa voi telttailla viikonloppuisin perjantaista kello 12.00 maanantaihin kello 12.00. Telttamaksu on 17 € /vuorokausi (2023).
Pihlajasaaressa on myös mahdollista kalastaa. Yhteysveneisiin ei oteta koiria, mutta omalla veneellä niitä voi saareen tuoda.
Yhteysveneet Pihlajasaareen lähtevät Merisataman rannasta ja Ruoholahdesta ja liikennöivät toukokuusta syyskuuhun. Merisataman laituri sijaitsee Kaivopuistosta länteen Ravintola Carusellin vieressä. Yhteysveneiden aikataulut
Pihlajasaaressa on myös vierasvene- tai tarkemmin käyntisatama, jossa aisapaikkoja ja poijupaikkoja molempia 24 ja septitankin tyhjennyslaite.
Pihlajasaari | Ravintola Pihlajasaari
Pihlajasaaren rannan tunnistaa värikkäistä pukeutumiskopeista. Kuva: pamelakilpelainen
LAMMASSAARI JA KUUSILUOTO
Aikoinaan raittiusseuran virkistyskäyttöön vuokraama saari on keskellä Viikin rauhallista luonnonsuojelualuetta. Saareen pääsee veneellä, mutta yleisemmin sinne kuljetaan kävellen pitkospuita pitkin Vanhankaupunginkoskelta. Itse kävelyretki Lammassaareen onkin vierailun kohokohta. Saaressa on paljon yksityisiä mökkejä ja kävelyreittejä vain muutama. Mökkien rauhaa ei tee mieli häiritä. Moni suuntaakin saaren eteläkärkeen ja sieltä Kuusiluotoon. Lammassaaren lintutorni ja uusi lintujen tarkkailutasanne saaren koillispuolella on tilava ja sieltä avautuu Klobben merikotkineen ja lahden pohjoisosan kosteikkoalue siellä vierailevine lintulajeineen.
Kuusiluodossa on sama tunnelma, kuin sata vuotta sitten. Lampaat hoitavat perinnemaisemaa kesäisin ja ne voi löytää samoilemasta saaresta, jos on kärsivällinen. Saaren kallioilla on mukava istuskella eväitä nauttien aurinkoisina päivinä. Ilta-aurinko laskeutuu kaupungin ylle vastarannalla sijaitsevan Arabian kaupunginosan taakse.
Kuusiluoto
Pitkospuut vievät Lammassaareen ja aina Kuusiluotoon saakka
VARTIOSAARI
Vartiosaari sijaitsee Laajasalon kainalossa, Tammisalon vieressä. Koko Vartiosaari on pihapiirejä lukuun ottamatta kaikille avointa virkistysaluetta. Saarella sijaitsee suosittu eläintalli ja valtakunnallisesti ainutlaatuinen terveysluontopolku. Polku on merkitty maastoon viitoilla ja matalilla paaluilla. Sen varrelta löytyy tekstirasteja. Vartiosaaressa voi kokea paitsi villiä luontoa, myös eläimiä, kuten vuohia.
Vartiosaareen pääsee keväästä syksyyn yhteysaluksella. Talvisin saari on jääretkeilijöiden suosiossa.
Vartiosaaren opaskartta
Yhteydet Vartiosaareen
Vartiosaari
Vartiosaaren rannoilla kelpaa istuskella maisemia ihaillen. Kuva: Peikko Pitkänen
VALLISAARI
Uusimpia saarikohteita edustava Vallisaari sijaitsee Suomenlinnan naapurissa, lyhyen lauttamatkan päässä Kauppatorilta. Entiset sotilassaaret ovat ainutlaatuisia luonto- ja historiakohteita. Saarista löytyy laaja vuosisatojen aikana kehittynyt lajirunsaus. Monet lajit, kuten mäyrät, lepakot, huuhkajat ja perhoset ovat löytäneet turvapaikan saarilta. Kaikkialle Vallisaaressa ei yleisöä päästetä, mutta sallitut reitit on merkitty maastoon hyvin.
Helsinki Biennaali vetää Vallisaareen parin vuoden väliin kesäisin tuhansia taiteen ystäviä nykytaidetta ihastelemaan.
Vallisaari
Vallisaarta, kuva: aino_mariav
LONNA
Entinen miinanraivaussaari ja nykyinen vilkas saarikohde sijaitsee Kauppatorin ja Suomenlinnan välissä. Saarelta löytyy ravintola sekä kahvila katettuine terasseineen. Kahvilasta voi halutessaan ostaa mukaansa myös piknik-korin, joka sisältää muun muassa kotimaisia juustoja ja leikkeleitä, salaatin sekä kahvia tai teetä ja ruokailuvälineet.
Saareen pääsee Suomenlinnan Vesibussilla, joka lähtee kerran tunnissa Kauppatorilta ja pysähtyy Lonnassa menomatkalla Suomenlinnaan. Lisäksi Kalasatamasta pääsee Island Hopping -reitillä Vallisaaren - Lonnan - Suomenlinnan ja Kauppatorin välillä.
Lonna
Aikataulut
LIUSKASAARI JA LIUSKALUOTO
Liuskasaari sijaitsee Merisataman edustalla. Saarella on ollut jo yli sata vuotta pursiseura Helsingfors Segelsällskapin kerhorakennus, ravintola ja venesatama. Saari on avoinna seuran jäsenille, mutta myös vierailijoille. Veneyhteys Liuskasaareen lähtee Merisataman rannasta, Kapteeninkadun päästä ja kulkee toukokuun alusta lokakuun loppuun. Liuskasaareen pääsee myös kävellen Uunisaaresta.
Liuskaluotoon pääsee kävellen Uunisaaren ja Liuskasaaren kautta tai suoraan yhteysaluksella. Skifferin terassilta saa ravintolaketjun tunnetuksi tekemiä "liuskoja" eli oman Liuskasaaren muotoisia pizzoja.
ISOSAARI
Yli 100 vuotta sotilassaarena palvellut Isosaari on Helsingin eteläisin saari. Talviliikenne Isosaareen on mahdollista lauantaisin ja sunnuntaisin. Saaressa on kaksi hiekkauimarantaa ja saunoja, joihin pääsee maksua vastaan. Saaren erikoisuus on yhdeksän reikäinen "Suomen vaikein golf-kenttä", jolle järjestetään erityiskuljetuksia maanantaisin.
Saareen pääsee lautalla Kauppatorilta tunnin välein ja omalla veneellä vierasvenesatamaan.
Isosaaressa on erämaan tunnelmaa. Saaresta löytyy myös Nolla-rantamökkeijä, joita voi vuokrata yöpymiseen. Kuva: tarjarautanen
KUIVASAARI
Isosaaren viereiseen Kuivasaareen pääsee opastetulle retkelle kesäisin Kauppatorilta. Sinne liikennöivät eri laivayhtiöt, kuten IHA-lines tai Royal Line.
Saarelta löytyy museotykkejä eri vuosikymmeniltä sekä toimintakuntoinen valtava Obuhov tykkitorni. Opastetulla kierroksella voi esim. päästä tutustumaan 5-kerroksisen tykin uumeniin ja käytäviin, jossa jopa 100 tykkimiestä operoi tykkiä. Tykin ammus painaa lähes 500 kg ja kantaa 40 km päähän. Suljetun saaren luonto ja lajisto ovat säilyneet rikkaana lintuineen ja perhosineen. Saarella on Tsaarin ajan rakennuksia ja avoinna olevassa sotilaskodissa maistuu luonnollisesti munkkikahvit. Saaressa on historiallisia tsaarinajan rakennuksia ja se on Suomenlinnan Rannikkorykmentin hallinnassa. Kuivasaari löytyy Harmajan itäpuolelta ja matkaa sinne on n. 8 km. Rannikkosotilaskotiyhdistyksen sotilaskodin kanttiinista saat perinteiset sotilaskodin munkkikahvit.
Opastettu risteily Kuivasaareen
MUSTASAARI
Mustasaari sijaitsee kaukana kaupungin sykkeestä, mutta on välimatkallisesti lähellä; vain vartin kestävän lauttamatkan päässä Seurasaaren selällä. Saaressa toimii seurakunnan toimintakeskus, kanttiini, kappeli, lasten leikkipuisto, luontopolku, pelikenttä, uimaranta ja kotieläimiä.
Vierasvenelaituriin kiinnittyminen on sallittu, mutta vain saaren aukioloaikojen puitteissa. Yöpyminen ja avotulen tekeminen on saaressa kielletty eikä saareen saa tuoda koiria. Taivallahden ja Mustasaaren väliä liikennöi yhteysalus Walhalla. Taivallahden laituri sijaitsee Eteläisen Hesperiankadun päässä, Taivalsaaressa. Lauttamatka kestää 15 minuuttia. Mustasaari on suljettu yleisöltä maanantaisin.
Mustasaari ja Mustasaaren kartta
Luontopolku ja hiljentymispaikat
MATOSAARI
Jollaksen eteläkärjestä pääsee pienelle Matosaarelle, joka on 1800-luvulla mantereeseen liitetty niemi ja kaikille avoin virkistysalue.
Saaren alkupään Helsingin meripelastusyhdistyksen valvontakamerakylttien ei kannata antaa hämätä. Ne kertovat Meripelastusyhdistyksen vanhasta ajasta, ennen kuin kaupunki teki kaupat saaresta ja avasi saaren ulkoilijoille. Yhdistys toimii vielä saaren pohjoisosassa. Virkistysalue taas avautuu saaren eteläosassa.
Venäläisten Viaporin puolustamiseksi rakentama maavalli on jäljellä ja muistuttaa Krimin sodasta. Lisäksi saaresta löytyy vuonna 1963 tulipalossa tuhoutuneen huvilan jäänteet.
KAUNISSAARI
Kaunissaari sijaitsee Sipoon saaristossa n. 50 minuutin lauttamatkan päässä Vuosaaresta. Saaresta voi vuokrata mökkejä ja soutuveneitä käyttöönsä ja luontopolku tutustuttaa saaren luontoon.
Lisäksi saarella on retkeilijöille viisi keittokatosta ja Kaunissaaren ravintola. Kaunissaari on 2 kilometriä pitkä ja 800 metriä leveä saari, jossa on monipuolinen eläin- ja kasvikunta ja hyvät kalastusvedet. Saaressa on kallioisia ja kivikkoisia rantoja sekä upeita hietikoita.
Kaunissaaren ulkoilukartta
Kaunissaari
Yhteydet ja aikataulut
RAJASAARI
Rajasaareen johtaa Taka-Töölöstä Rajasaarenpenger. Saari on suurimmaksi osaksi aidattua koirapuistoa eli koirien ulkoilu- ja uintialuetta. Saarella toimii myös Liikuntaviraston hoitama veneiden talvisäilytyspaikka sekä talviuintipaikka. Saaren kainalossa toimii mm. Helsingin melontakeskuksen kanoottivuokraamo.
SEURASAARI
Seurasaari on suosittu ulkoilupuisto, jossa sijaitsee kuuluisa ulkoilmamuseo, joka esittelee suomalaisten asumista, työntekoa ja elintapoja menneillä vuosisadoilla.
Seurasaaren pinta-ala on noin 46 ha ja sen luonto on metsäistä, kallioisine mäkineen, kosteine notkelmineen ja lehtoineen. Saaren eläimet, varsinkin oravat, ovat tottuneet ihmisiin, mutta etelä-ranta on pyhitetty linnunpoikasten ruokailualueeksi.
Saaressa toimii kahvila ja useita kioskeja sekä kesäravintola. Seurasaaressa on valvomaton uimaranta, jossa voi pulahtaa mereen myös talvisin.
KORKEASAARI
Korkeasaari on yksi Helsingin suosituimmista nähtävyyksistä eikä vähiten siksi, että siellä sijaitsee saaren mukaan nimetty eläintarha.
Korkeasaaren eläintarha on yksi maailman vanhimmista eläintarhoista.
Vesiliikenneyhteys Korkeasaareen lähtee Kauppatorilta ja Hakaniemestä ja kulkee toukokuusta elokuuhun. Aikataulut ja hinnasto löytyvät täältä. Rantautuminen omalla veneellä ei ole sallittua.
Korkeasaareen pääsee myös Zoobussilla. Bussi 16 liikennöi Rautatientorilta Korkeasaaren portille. Lue lisää Korkeasaaren sivuilta korkeasaari.fi.
SIRPALESAARI
Sirpalesaari sijaitsee Kaivopuiston eteläpuolella. Saari on Purjehdusseuran käytössä, mutta avoinna myös muille kävijöille.
Veneyhteys Sirpalesaareen lähtee Merisatamanrannasta Ravintola Carusellin vierestä ja liikennöi toukokuusta syyskuuhun.
SUOMENLINNA
Suomenlinnan kaupunginosa käsittää kaikkiaan kahdeksan saarta: Kustaanmiekka, Susisaari, Iso Mustasaari, Pikku Mustasaari, Länsi Mustasaari, Särkkä, Pormestarin luodot ja Lonna.
Suomenlinnan linnoitus on yksi Suomen suosituimpia nähtävyyksiä. Se on myös UNESCOn maailmaperintökohde. Merilinnoitus on ollut merkittävässä osassa Suomen historian käännekohdissa. Se on ehtinyt kuulua kolmelle valtiolle.
Suomenlinnassa on koettavaa kaikenikäisille: muureja, tykkejä, tunneleita, kahviloita, ravintoloita ja museoita. Saari on myös suosittu piknik-paikka. Suomenlinnakeskuksen matkailuneuvojat kertovat mielellään vinkkejä käyntikohteista ja avoimista ravintoloista ja kahviloista.
Ryhmäteatteri pyörittää Hyvän Omantunnon linnakkeessa 560-paikkaista Suomenlinnan kesäteatteria.
Suomenlinnaan voi tutustua ympäri vuoden. Lautat liikennöivät Kauppatorilta kesällä ja talvella kello 06.00-02.00. Saareen pääsee myös vesibussilla Kauppatorin Esplanadin puiston puoleisesta päädystä. Huoltolautta kuljettaa ajoneuvojen lisäksi matkustajia Katajanokan kärjestä Iso Mustasaaren huoltolaituriin.
Suomenlinna on noin 800 asukkaan ympärivuotinen koti ja siellä toimivat elintarvikemyymälä, päiväkoti, ala-asteen koulu, kirjasto ja kirkko.
Suomenlinna
Lautta-aikataulut
SÄRKKÄ
Särkkä on pikkuruinen saari noin 500 metrin päässä Kaivopuiston rannasta.
Saarella sijaitsee pursiseura Merenkävijöiden kotisatama ja seuran ylläpitämä Piper-Sali, jota vuokrataan yksityiskäyttöön, sekä kesäravintola Särkänlinna.
Yhteysvene Harakan saaren kautta Särkkään lähtee Kaivopuiston rannasta, Kahvila Ursulan laiturista. Se liikennöi päivittäin huhtikuusta lokakuuhun, menopaluu lautalla 6,50 €.
Lautta-aikataulu
UUNISAARI
Uunisaareen pääsee veneellä kolmessa minuutissa Kaivopuiston rannasta. Talvisin saareen voi tepastella ponttoonisiltaa pitkin.
Vaikka uunisaari on melkein Helsingin keskustassa, se on kaukana arjen kiireistä. Jykevät kalliot, mahtavat tervalepät, meri ja saarella pesivät linnut antavat tuulahduksen suomalaisesta saaristolaistunnelmasta.
Uunisaaressa on kaupungin valvottu uimaranta, joka on erityisesti lapsiperheiden suosiossa. Saaressa toimivat myös kahvila ja ravintola sekä kolme tilaussaunaa.
Uunisaaressa sijaitsi 1800–1900 –lukujen vaihteessa maankuulu merikylpylä, johon saavuttiin sankoin joukoin jopa Pietarista asti. Saaren punatiilinen päärakennus oli aikoinaan puolestaan vernissamaalitehdas.
Ravintola Uunisaaressa järjestetään paljon yksityistilaisuuksia, häistä yritysjuhliin ja synttäreistä kokoustilaisuuksiin.
Venekuljetus Uunisaareen lähtee Kaivopuiston Merisatamasta, Neitsytpolun päästä.
Uunisaari
VARSASAARI (Helsingin saari Espoon vesillä)
Espoon saaristossa, Westendin edustalla sijaitsee Helsingin kaupungin omistama Varsasaari. Saari on suhteellisen lähellä ja sinne pääsee vaikka omalla veneellä. Yöpyminen saaressa kustantaa 5€/vrk/venekunta. Saaresta löytyy hiekkaranta, jossa ulkosuihku, pukukopit, vesipiste, keittokatos sekä kuivakäymälä. Saaressa on mahdollista majoittua teltassa 5€/vrk/telttakunta. Retkeilijöiden käytössä on myös kaikille avoin sauna. Saaressa on helppokulkuinen polkuverkosto, jota seuraamalla voi tutustua saareen ja kesämaja-alueeseen.
Lue lisää
VALKOSAARI JA KLIPPAN /LUOTO
Valkosaari sijaitsee Helsingin Eteläsatamassa, Olympiaterminaalin edustalla. Saari on vuokrattu Nyländska Jaktklubbenille. Aikaisemmin Valkosaaressa on toiminut veneveistämö ja telakka sekä sotilassairaala ja karanteeniasema koleran varalta.
Valkosaaressa toimii Ravintola NJK. Naapurissa Luodolla (Klippan) toimii perheravintola Saaristo.
Yhteysvene Luodolle liikennöi Ravintola Saariston aukioloaikoina 20 minuutin välein (tasalta, 20 min yli ja 20 min vaille). Laituri Olympia-terminaalin eteläpuolella (Ehrenströmintie).
Saaressa on myös vierasvenesatama.
Klippanin ravintola Saaristo, kuva: hessu.hobo
Veneyhteys Valkosaareen kulkee toukokuun alusta syyskuun loppuun ja lähtee Olympiaterminaalin edestä.
lautta-aikataulut Valkosaareen
ESPOON SAARET
Helsingin naapureista löytyy luonnollisesti kaunista saaristoa. Espoon edustalla saaria on 165 ja Sipoossa 170 kappaletta. Espoon upeaa saaristoa liikennöidään reittiliikenteellä Ison Vasikkasaaren ja Otaniemen saaristoreiteillä. Espoon alue kattaa jopa 58 kilometriä merenrantaa.
Iso Vasikkasaaren linja kulkee Suomenojalta Haukilahteen Nokkalan Majakan ja Iso Vasikkasaaren kautta.
Otaniemen linja kulkee aina Stora Herröön ja Rövareniin saakka. Osassa Espoon saarissa on luvallista myös telttailla.
Kesällä 2022 Espoosta kulki Helsinkiin vesibussireitti Nokkalan Majakalta aina Kruunuvuorenrantaan asti, mutta alusten siirron takia Vallisaaren reitille, siitä luovuttiin.
Otaniemen linja (avaa suuremmaksi)
Espoon saaristoveneillä pääsee myös useimpiin Espoon saariikohteisiin kesä-elokussa. Katso aikataulut ja pysähdyspaikat täältä.
Lue lisää saarista: Stora Herrö, Rövaren, Gåsgrund, Iso Vasikkasaari
Katso Espoon reittiliikenne, hinnat ja aikataulut täältä
PENTALA
Saaristomuseo Pentala on täydellinen kesäpäivän retkikohde. Pentalan saaressa merellinen Espoo näyttää parhaat puolensa. Paikalle pääsee Espoon saaristoliikenteen veneillä Pentalan museon reitillä.
Saaresta löytyy yksi Espoon vanhimmista asuinrakennuksista, 1700-luvun lopulla rakennettu kalastajamökki. Sen ikkunasta avautuu merimaisema, joka ei ole juuri muuttunut satojen vuosien aikana.
Katso lisätiedot ja liput
Stadissa tarjoaa vinkkejä vapaa-aikaan ja tapahtumatarjontaa vuoden ympäri.
Voit vinkata mukaan tapahtuman tai uutisen kotikulmiltasi.
Jaa sivu:
Ehdota kiinnostavaa paikkaa
Osoite
Myyrmäen Red Onion uudistui näyttävästi - on kuin uusi Tulisuudelma |
Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä |
Coca-Colan lähes 20-metrinen joulurekka kiertää jälleen Suomea |
Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti |
Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimeissä illoissa |
Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino |
Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla |
Sirkus Finlandia saapui kaupunkiin - nähdään nyt uudessa paikassa |
Puotilan kartanon pihalle nousee puolen hehtaarin Halloween-puisto |
Linnanmäen kausi huipentuu upeaan valokarnevaaliin |
Näyttävät purjelaivat saapuvat Eteläsatamaan lokakuussa |
Muinaismarkkinat vetivät yleisöä rautakautiseen kauppakylään |
Näyttäviä auringonkukkia saa taas poimia kaupungin pelloilta |
Kandinäyttely esittelee tulevaisuuden taiteilijoita Sörnäisissä |
Ulkoilmaelokuvat toivat tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin |
Kiireetön aamupala antaa energiaa koko päiväksi |
Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli |
Alppipuiston ilmaiskonserteissa jammaillaan heinäkuussa |
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa |
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana |
Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä |
Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä |
Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin |
Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna |
Artesaanioluiden festivaali hemmottelee oluen ystäviä kesäisessä Viikissä |
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa |
Lintsi avautui uuteen kauteen kesän kynnyksellä |
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa |
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen |
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana |
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä |
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan |
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä |
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi |
Mistä löytyvät Helsingin maukkaimmat pizzat? |
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa |
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla |
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike |
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun |
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan |
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä |
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa |
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä |
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille |
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää |
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku |
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä |
Käärijä paketoi menestyksekkään vuoden Kansalaistorin ilmaiskeikalla |
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla |
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä |
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen |
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri |
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata |
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään |