Korona-aika oli ihmisille ennen näkemätön ja karu kokemus, jota monikaan ei jää kaipaamaan. Sulut, kiellot ja rajoitukset toisaalta lähensivät suomalaisia hetkellisesti, lyhentäen turvaetäisyyden vain kahteen metriin, kunnes rajoitus poistui ja välimatka palasi taas tuttuun kolmeen metriin.
Itä-Helsingissä asuva Tiina Henkola 70, ei ollut poikkeus. Hän halusi kuitenkin kipeästi tavata muita ihmisiä ja nauraa kaikkea uutisointia värittäneiden pandemian uhkakuvien ja rajoitusten aiheuttaman kurjuuden keskellä.
Tiina oli kuullut naurujoogasta ja päättikin etsiä netistä kurssia, jossa voisi tutustua kirjaimellisesti hauskalta kuulostaneeseen joogamuotoon.
Etsiessään kyseistä kurssia Työväenopiston sivuilta, vastaan tulikin Inka Valiman järjestämä online stand-up kurssi. Se järjestettäisiin ajan rajoitusten mukaisesti etänä internetin välityksellä. Tiina päätti hetken mielijohteesta ilmoittautua, eikä arvannut, miten hänen elämänsä tulisikaan muuttumaan.
Kurssilla opeteltiin vitsien rakennetta ja stand-upin perusteita. Kurssilla käytiin läpi myös stand-upia taiteenlajina, sen historiaa Suomessa sekä esiintymispaikkoja.
Henkola oli sitä mieltä, ettei olisi missään tapauksessa halunnut esiintyä itse lavalla. Hän on omien sanojensa mukaan ollut lapsuudestaan asti ujo ja arka.
”50-luvun tytöille ei niinkään opetettu itsevarmuutta tai pönkitetty heidän itseluottamustaan. Tuon ajan maailmassa ei ollut sopivaa, että lapsi ”ylpistyy”.
Tiina opiskeli yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä ja koki esiintymisen edelleen vaikeana. Hän totesi ettei tilanne muutu, ellei hän tee asialle jotain. Hän päättikin pakottaa itsensä rooliin, jossa joutuu ihmisten eteen. Tiina haki opintojensa jälkeen Nokian koulutuskeskukseen koodareiden kouluttajaksi, jossa
opetettiin atk-taitoja ja koodaamista. Työ olikin Tiinan yllätykseksi sujuvaa ja hän oppi vähitellen karistamaan arkuuttaan esiintyessään ihmisten edessä.
”Koulutussihteerillä oli tapana sanoa, että Tiinan luokan tunnisti siitä, että luokasta kuului aina nauru.” – muistelee Tiina kouluttaja-aikojaan
Stand-up kurssilla Tiinaa kiinnosti nimenomaan tekstin stand-up ilmiönä, sekä vitsien rakenne ja synty. Kurssilla Tiina sukelsi vitsin saloihin eli miten jutun alustuksella eli setupilla luodaan kuulijalle tietty mielikuva asiasta ja loppuun heitetään punch-line, eli tarinan lopun yllätys, joka saa yleisön räjähtämään nauruun.
Kurssin jälkeen Tiina ei ollut kiinnostunut vitsien esittämisestä muille saati stand-up -lavalle astumisesta, muttapari kurssilaista houkuttelivat kuitenkin Tiinaa esiintymään pienelle yleisölle. Eräällä osallistujalla oli k ommuuni, jonka terassilla oli korona-aikaan mahdollisuus esiintyä kurssilaisille ja heidän muutamille ystävilleen koronaturvallisesti.
Tuo esiintyminen sujuikin sitten niin hyvin, että Tiina huomasi vitsien kertomisen sujuvan ja saavansa yleisönkin mukaan. Tiina oli myyty.
Kurssin jälkeen muutama aktiivinen kurssikaveri innostui perustamaan uuden treeniklubin jossa kuultaisiin ns. uuden aallon stand-upia. Aluksi paikkana oli herttoniemeläinen ravintola, jonka fine dining -konseptiin stand-up ei kuitenkaan istunut parhaalla mahdollisella tavalla.
Komediaklubi Lavasyntymälle löytyi kuitenkin Konepajan vierestä
olutravintola Maltainen Riekko, jonne klubi sai omat säännöllisen esiintymis-illat joka kuun kuun ensimmäisenä tiistaina.
Mainetta on tullut paitsi omilla klubeilla, myös syksyllä alkaneella Stand-up – Tuoretta verta -kiertueella.
Tiina on menestynyt myös tärkeimmissä stand-up -kilpailuissa. Alan ammattilaiset valitsivat hänet kuuden Suomen parhaan stand-up -tulokkaan kanssa Vuoden 2023 Stand Up Tulokas -kisan finalistiksi. Voiton vei Ylen retikkareportaaseistaan tuttu Roosa Maskonen.
Apollon The Gong Showssa menikin sitten jo paremmin. 80 hakijan joukosta kilpailuun valittiin 25 koomikkoa, joista monien esiintymisten ja kierrosten jälkeen Henkola nappasi voiton yleisön huutoäänestyksellä.
Alan sisällä sana kiirii ja kutsu on tullut myös huippusuosittuun Stoan Itäkuskus -klubiin, jossa hän on päässyt esiintymään illan arvostettuna ”kiintiösuomalaisena”.
Komediaklubi Lavasyntymä vetää jo täysiä tupia joka kuukauden ensimmäinen tiistai. Tiina ja klubin muut jäsenet tapaavat viikoittain uusia vitsejä, setuppeja ja punchlineja rakennellen ja niitä toisillaan testaillen. Tiina kertoo, että on saanut uusia ystäviä alan sisältä ja hänet tunnetaan hyvin skenessä.
Tiina kertoo, että hänet tunnetaan jo koomikoiden parissa, joten hän on stand-up -illoissa tervetullut vieras. ”Voin mennä yksin ravintolaan, jossa on stand-up -ilta. Tunnen ison osan koomikoista ja minut otetaan hyvin vastaan klubeilla.” – kertoo Tiina elämänsä muuttumisesta osaksi stand-up skeneä.
Voin mennä yksin ravintolaan, jossa on stand-up ilta. Tunnen ison osan koomikoista ja minut otetaan hyvin vastaan klubeilla.
Stand-up -sanastoa – ota laji haltuun
- Rutiini = Koomikon kirjoittama ja esittämä juttu tai esityskokonaisuus.
- Set up = Jutun pohjustus.
- Punchline, punch = Vitsin kärki tai sutkautus, jutun lopussa tapahtuva yllättävä käänne, joka saa aikaan naurut.
- Act out = Punchlinen osa, jossa koomikko korostaa tarinaa ilmeillään tai kehonkielellään näytelllen.
- Callback = Koomikon viittaus johonkin aiempaan juttuun.
- Lavakuolema = Mikäli jutut eivät saa yleisöä nauramaan, sanotaan tätä koomikon ”lavakuolemaksi”.
- Headliner = Illan pääesiintyjä, joka esiintyy viimeisenä ja vetää pisimmän keikan.
- MC = Seremoniamestari on isäntänä/emäntänä toimiva koomikko, joka lämmittelee yleisön, esittelee koomikot ja pitää lämpöä yllä
- Crowd Work = Improvisointi yleisön kanssa ilman käsikirjoitusta. Haastava ja arvostettu stand-upin muoto, jonka usein vain kokeneimmat koomikot taitavat.
- Open mic -koomikko = Aloitteleva koomikko, jolle ei vielä makseta keikoista.
- Line up = Illan esiintyjälista/järjestys, josta käy ilmi myös koomikoiden lava-aika.
- Hekleri (engl. heckler) = Häiriköivä tai huuteleva yleisön edustaja.
Joka kuukauden ensimmäinen tiistai klo 19
Olutravintola Maltaisessa Riekossa
Aleksis kiven katu
00510 Helsinki
Instagram @tiinahenkolastandup
Katso stand-up -tarjontaa Helsingin seudulla täältä
Mistä aiheesta haluaisit lukea? Vinkkaa siitä meille info(at)stadissa.fi.
Stadissa.fi -etusivulle