Merkityksiä ihon alla – tatuointi elää ajassa

Helsingin tatuointiala on elänyt ja muuttunut valtavasti viimeisten 30 vuoden aikana. Tåmän tietää Helsingissä jo 90-luvulla tatuointistudion avannut tatuointitaiteilija Kimmo Rosti. Yli 36 vuotta tatuointialalla ollut alan pioneeri aloitti aikana, jolloin tatuointiliikkeitä oli Helsingissä vain muutama.

Nyt studioita on satoja ja tatuoijia sitäkin enemmän. Tyylit ovat vaihdelleet vuosikymmenten aikana. Realismi nousi 20 vuotta sitten ja trendi jatkuu yhä. Myös semirealismi ja perinteistä kuvamaailmaa näyttävästi esittävä neotraditionaalinen tyylisuuntaus trendaavat. Nykyään myös sekoitetaan eri tyyleillä tehtyjä tatuointeja. Parhaimman lopputuloksen saa, kun tatuoinneista tehdään toimivia kokonaisuuksia. ”Kun sellainen tehdään oikealla tavalla, tulee hemmetin hyvä”, hän toteaa.

Rosti on myös yksi Pohjoismaiden suurimman tatuointitapahtuma Helsinki Inkin järjestäjistä. Tapahtuma viettää vuonna 2025 30-vuotisjuhlaansa. Kaapelitehtaalla nähdään juhlavuoden kunniaksi lähes 200 tatuoijaa Suomesta ja maailmalta.


Tatuoinnin tie heimosymbolista valtavirtaan

Tatuoinnin historia ulottuu tuhansien vuosien päähän, erityisesti tyynen meren alkuperäiskansojen käyttämiin symboleihin. Alun perin rituaalin omaisesti ihoon iskettyjen merkkien tiedetään kuvanneen esimerkiksi heimon sukulinjoja, asemaa tai vaikkapa suojelua. Niiden alkuperästä ei ole tarkkaa tietoa, mutta niitä on tavattu erityisesti Tyynenmeren saarilta. Myös viikingeillä ja monilla muilla historian heimolla uskotaan olleen merkkejä ihossaan.

Merimiehet levittivät tatuointiperinteitä Eurooppaan 1800-luvulla. Myös kuninkaallisten ja eliitin keskuudessa varsinkin Englannissa tatuoinnit olivat buumi 1800-luvulla. Kun tatuointikone yleistyi, muuttuivat tatuoinnit myös rahvaan helposti saavutettaviksi. Samalla sen merkitys eliitin statussymbolina väheni. Myöhemmin taidemuoto sai tulta alakulttuureissa ja levisi vankiloihin, moottoripyöräjengeihin ja punk-kulttuurien kapinallisen ja itseilmaisun muodoksi.

Tatuointitaide on tullut pitkän matkan Tyynenmeren saarten asukkaiden kulttuurien symboliikasta instagram- ja poptähtien ihon koristeesi sekä identiteetin jatkoksi. 2000-luvun televisiosarjat, kuten Miami Ink ja LA Ink muuttivat alan mainstreamiksi lopullisesti – myös Suomessa. Urheilijoiden ja poptähtien toimesta tatuoinneista on tullut yhä suositummaksi. Justin Bieber, Rihanna, David Beckham ja Leonel Messi ovat vain muutamia esimerkkejä tatuoiduista supertähdistä.

Kruununhaassa tatuoidaan asiakkaan ehdoilla

Tatuointitaiteilija Nina Laine työskentelee Helsingin Kruununhaassa Great Heron -tatuointistudiolla. Samalla studiolla työtkentelee neljä rautaista ja kokenutta tatuointialan ammattilaista. Hänen työssään yhdistyvät luovuus, taide sekä ongelmanratkaisu. Tatuoinnin suunnittelu on yhteistyötä yhdessä asiakkaan kanssa.

Vironkadun studio on avara ja tyylikäs.
Suunnitteluvaiheessa voi myös tutustua artistin valmiisiin kuvituksiin.

”Tatuointi on aina henkilökohtainen. Suunnittelussa tärkeintä on asiakkaan visio – sen jälkeen mietitään tyyli, koko ja paikka”, hän kertoo.

Asiakkaat tulevat pääosin Helsingin seudulta, mutta myös kauempaa Suomesta. Kun aikoo ottaa jotain niin pysyvää, ei välimatka useinkaan ole ongelma, jos artistin tyylistä pitää ja haluaa hänen tekemän kuvan.

Tatuoinnin tekeminen ei tietystikään onnistu ”silkkihansikkain”. Tatuoinnin aiheuttama kipu on kovinta herkillä ihoalueilla, vatsassa, selässä ja muilla ohuen ihon alueilla. Kädet ja jalat kestävät kipua parhaiten. Mielen muuttaminen jälkikäteen tai huonon tatuoinnin poistamisessa voi kipu olla jopa kovempaa. ”Me ohjaamme meille tulevat poistoa kysyvät Tukholmaan, jossa sikäläinen Lady Fade on alan parhaimpia ammattilaisia. Hän tuntee mustebrändit ja miten erilaiset kuvat saa parhaiten laseroitua.”

Vielä 90-luvulla tatuointeja tehtiin paljon flash-tyyliin, eli valittiin valmiista kuvista se joka haluttiin omaa ihoa koristamaan. Noista ajoista on siirrytty jo lähes täysin asiakkaalle kustomoituihin ja hänelle merkityksellisin kuviin.

Great Heronin artisti Luna Mila tekee asiakkaalleen japanilaistyylistä kuvaa.

Tarina kunkin tatuoinnin takana on kuitenkin aina yksilöllinen, sitä ei tarvitse avata edes tatuoijalle. ”En koskaan kysy tai yritä kaivaa asiakkaalta, että miks sä just tätä haluat. Se on privaatti, eikä se ole mun asia. Jos sä haluat sen, voit kertoa mulle niin paljon kuin itse haluat siitä. Mutta haluan, että kerrot minkä tyylinen, mikä tunnelma ja mitä se viestittää. Asiakkaan ei tarvii kertoa mulle sitä tarinaa.”

Nina Laine tekee valmistelejuja ennen asiakkaansa tuloa.

Studion tunnelma ja luottamus tatuoijan ja asiakkaan välillä ovat olennaisia. Great Heron onkin saanut paljon kiitosta asikaslähtöisyydestään ja hyvästä tunnelmasta. ”On iso asia antaa toiselle vastuu kuvasta, joka jää iholle pysyvästi. Meille on tärkeää, että tänne kaikki ovat tervetulleita, on hyvä tunnelma ja turvallinen tila.”

Ketkä sitten tatuointeja ottavat? Pääosin aivan tavalliset ihmiset. Asiakaskunta on Laineen mukaan selvästi monipuolistunut. ”Nykyään tatuointi ei ole enää vain nuorten juttu. Suurin osa asiakkaistani on yli 25-vuotiaita.”

Ninan haastavin projekti on koko selän kattava peitetyö, jonka asiakas oli pitkään halunnut.


Tatuointimessuilla pääsee tutustumaan huippuartisteihin

Helsinki Ink – tapahtumamessut on Kimmo Rostin mukaan oiva paikka tutustua monipuolisesti tatuointialaan. Oli sitten suunnittelemassa ensimmäistä tatuointiaan. Messuilla voi fiilistellä ja näkee saman katon alla paljon erilaisia artisteja ja heidän töitään.

”Sunnuntaina messuilla on rauhallisempaa tulla ajan kanssa tutustumaan. Tarjolla on hyvää kuvataidetta – kaikki näyttävät parasta osaamistaan,” -toteaa Rosti. Tapahtuma on oiva paikka tutustua alaan ja nähdä saman katon alla lukuisia eri artisteja ja tatuointityylejä. Samalla näkee Euroopan hupputatuoijien luomuksia ja työskentelyä livenä.



Helsinki Ink -tatuointitapahtuma 4.-6.4.2025 Kaapelitehtaalla

Kimmo Rosti

Great Heron Tattoo, Vironkatu 10, Kruununhaka


Stadissa.fi –etusivulle

Jaa tämä artikkeli