Matilda tekee taidetta – ja striimaa sen syntymistä

Valoisassa punavuorelaisessa galleriassa näkyy siellä täällä värikkäitä graffitimaisia taideteoksia kauniisti sommiteltuina. Töiden joukossa seinillä on myös tyylikkäitä tekstiilitöitä tai ehkä moderneja ryijyjä.

Avajaisyleisön ihmispaljoudessa viilettää punatukkainen nainen seurustelemassa vieraiden kanssa.

Hetkeksi vapauduttuaan hän esittäytyy Matilda Hööpakakaksi, näyttelyn toiseksi taiteilijaksi.  Matilda kertoo olevansa on taiteilija värikkäiden akryylimaalausten takana ja kotoisin Pohjanmaalta. 

Matilda Hööpakka "Kipinä", akryyli kankaalle

Töissään Matilda käyttää voimakkaita värejä. Näyttelyn teoksissa näkyy graffitimaisuus. Tätä tekniikkaa Hööpakka kertoo työstäneensä myös muissa projekteissaan, kuten muraaleissa ja kaupungin työmaa-aitojen koristeluissa graffitein.

Hööpakka esittelee työnsä "Tässä ja nyt" yksityisköhtia

Näyttelyään Galleria Albert IX:ssa hän alkoi suunnittelemaan ystävänsä, tekstiilitaiteilija Kaisa Helinän kanssa, noin vuotta aiemmin.

”Kaisa kysyi vuosi sitten mukaan yhteisnäyttelyyn. Tehtiin sitten omia teoksia ja laitettiin näyttely pystyyn.” – kuvaa Hööpakka suoraviivaista toimintaa 

Matilda Hööpakka "Sovitus", akryyli kankaalle

Nuorella taidemaalarilla on värikkäiden akryylitöiden lisäksi myös eräs harvinaisempi ja taiteessa vielä vähän hyödynnetty taito. Hööpakka on Suomen ensimmäinen maalaamisprosessiaan Twitch-palvelussa ”striimaava” taiteilija.

Matilda Hööpakan mukaan punainen väri kuvastaa hänelle itsevarmuutta ja on taiteilijalle voimaväri.

Striimaaminen on nettitermi ja tarkoittaa jonkin asian livekuvaamista, suoratoistoa useimmiten juuri Twitch-palvelussa. Sen käytön hän aloitti jo vuonna 2017. 

Tuolloin hän kuuli kaveriltaan, että aiemmin lähinnä pelistriimaajien keskuudessa suositussa Twitchissä oli julkaistu oma kategoriansa taiteilijoille. Taidestriimaajia ei tuolloin koko palvelussa vielä palvelussa ollut montaa.

Seuraajia hänellä Twitch-palvelussa on yli 14 000.

Striimaus on termi livekuvaamiselle, jota alkujaan harrastivat lähinnä tietokonepelaajat.

Miten yleistä sitten taiteilijoiden maalaamisen striimaaminen sitten on Suomessa vuonna 2023?

Välillä striimaamista kokeilevia taiteen tekijöitä näkee. Se ei Hööpakan mukaan ole kuitenkaan niin helppoa, eikä siksi usein kovin pitkäjänteistä. Netissä on luonnollisesti alttiina kaikenlaiselle palautteelle. Avain onkin palautteeseen suhtautumisessa oikealla tavalla.

”Vaatii melko paksua nahkaa striimata itseään ja omaa tekemistään.” 

”Epäkohteliaan palautteen pitää antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos.” -huokaisee nuori taiteilija

Kanavallaan Matilda striimaa myös muuta tekemistään, kuten rentoa jutustelua ja livepelaamista yhteisön kanssa. Yhteisö on tiivis ja sen jäsenet tapaavat toisiaan tasaisin väliajoin myös ”livenä” oikeassa elämässä, kuten Assembly-tapahtumassa.

Puhuttaessa oikean näyttelyn merkityksestä verrattuna töiden julkaisuun netissä, on Hööpakan vastaus selvä. Hän ei ole nettigallerioiden suuri kannattaja. Töiden värit eivät hänen mukaansa toistu alkuunkaan samalla tavalla kuin oikeassa maailmassa töitä katseltaessa ja galleriassa on aina oma fiiliksensä. Siellä pääsee tapaamaan taiteilijan ja teosten vaikuttavuus on omalla tasollaan. 

Vaikka maalikerrokset ja siveltimen vedot jäävät auttamatta piiloon netissä, on sen merkitys kuitenkin tässä ajassa taiteessakin kiistaton. Se on mahdollisuuksien ja helppoutensa vuoksi elintärkeä taiteesta kertomisessa ja kiinnostuneen yleisön tavoittamisessa. 

 

”Korona-aikana taiteen nettikysyntä räjähti. Ehdin tekemään tällä hetkellä ainoastaan tilaustöitä”
– kertoo Hööpakka striimauksen merkityksestä taiteen tekemisessä

Mielentila -näyttelyssä Galleria Albert IX:ssa on esillä Hööpakan abstrakteja akryylivärein maalaamia töitä. Ne kuvaavat elämän tunteiden visuaalisia manifestaatioita voimakkain värein ja abstraktein muodoin.

Hööpakan töihin voi tutustua lisäksi hänen instagram-tilillään sekä striimauksiin ja videoihin Twitch-palvelussa.

Matilda Hööpakka "Kontrolli", akryyli kankaalle

Matilda Hööpakka: Mielentila – Kaisa Helinä: Pinnalla
Galleria Albert IX
Albertinkatu 9

Näyttely esillä 28.1.2023 asti
Lue lisää näyttelystä

Matilda Hööpakka / Instagram
https://www.instagram.com/maatukka/

Twitch
https://www.twitch.tv/maatukka

Jaa tämä artikkeli