Georgialaista viinikulttuuria Senaatintorin kupeessa

Suomen ensimmäinen Georgialainen viinibaari tuo tuulahduksen jumalten juoman historiasta  

Helsingin historiallisessa Wuorion talossa sijaitsee merkittävä pala Georgian kulttuuria – maan, joka tunnetaan viinin syntypaikkana jo 8 000 vuoden takaa. Kaksi vuotta sitten Tbilisistä Suomeen muuttanut Lika Mamukashvili ja hänen ystävänsä Koka Nadaraia avasivat Winestin, Suomen ensimmäisen georgialaisen viinibaarin.

Winest sijaitsee ainutlaatuisessa historiallisessa miljöössä Helsingin ydinkeskustassa, Unioninkadun varrella. Wuorion talo rakennettiin vuonna 1831 ja modernisoitiin vuonna 1913 Salomo Wuorion ja arkkitehti Herman Geselliuksen toimesta näyttäväksi ”Wuorion liikepalatsiksi”. Vuonna 1934 Paulig avasi tilaan The English Tea Room -teehuoneen, jossa oli myös viinin anniskeluoikeudet. Se oli oman aikansa elegantti kohtaamispaikka ja edusti hienostunutta englantilaista kahvilakulttuuria. Korkean tilan katto sen intialaistyylisine maalauksineen on UNESCOn suojelema.

Viinibaarin korkea katto ja näyttävä valaisin. Suojellussa tilassa sijaitsi 1930-luvulla Pauligin englantilainen teehuone. Kuva: Jarno Koivula

Georgialaisia ravintoloita on Helsinkiin noussut viimevuosina useita. Ensimmäinen ravintola Georgian House rantautui Sörnäisten Kurviin vuonna 2016. Sittemmin ravintoloita on noussut jo toistakymmentä. Georgialaisista ravintoloista puhuttaessa tunnetuin lienee näyttelijä Ville Haapasalon ravintola PurPur Rikhardinkadulla.

Lika Mamukashvili, Winestin perustaja tarjoaa maailman vanhimman viinikulttuurin traditioita nyt Helsingissä. Kuva: Jarno Koivula

Georgiassa viini on enemmän kuin juoma – se on kulttuuria, perinteitä ja intohimoa. Winestissä keskitytään huolella valittuihin, pienissä perhetiloissa valmistettuihin korkealaatuisiin viineihin. Monet sen edustamista viinitaloista tuottavat vain noin 1 300 pulloa vuodessa, ja valikoimaan kuuluu myös harvinaisia, historiallisin menetelmin valmistettuja luonnonviinejä, joita tuotetaan ainoastaan 600 pullon vuosituotannolla.

Saviruukuissa valmistuksen salat ulottuvat kulttuurimme alkumetreille

Historiallisten qvevri-viinien valmistus on tuhansia vuosia vanha perinne, jossa rypäleet – kuorineen, siemenineen ja mehuineen – fermentoidaan ja kypsytetään suurissa, maahan haudatuissa qvevri nimisissä saviastioissa. Ne edustavat Georgian viininvalmistusperinteiden ydintä. Tällä metodilla valmistetut amber- ja orange-viinit saavat värinsä ja arominsa pitkän kuorikontaktin kautta. Näiden viinien maku on voimakas, ja niissä voi maistaa pähkinäisen ja kevyen tanniinisen vivahteen.

Toisin kuin tyypilliset valkoviinit, joissa kuoret poistetaan nopeasti, näissä viineissä rypäleen kuoret, siemenet ja joskus rangatkin fermentoidaan yhdessä mehun kanssa. Tämä luonnonmukainen menetelmä mahdollistaa viinin kehittymisen omissa luonnollisissa prosesseissaan, ilman lisäaineita, antaen sille ainutlaatuisen aromin ja yhteyden alueensa maaperään.

Georgialaisen keittiön makuja

Viininmaistelun lomassa Winestissa voi tutustua perinteisiin georgialaisiin ruokiin, jotka on tarkkaan mietitty sopimaan yhteen maukkaiden viinien kanssa. Autenttiset maut vievät ajatukset georgialaiseen kulinaaristiseen juhlatunnelmaan.

Menun makuja yhdistävät tuoreet raaka-aineet ja rikkaat, pähkinäiset sävyt. Alkupaloina löytyy muun muassa pinaattidumblingseja, rapeita juustoleipiä, sekä munakoisoa saksanpähkinä-korianterikastikkeella.

Hiiligrillissä kypsytettyä possua, kanaa tai lammasta saa grillattujen kasvisten ja kotitekoisten kastikkeiden kanssa tarjoiltuna. Tarjolla on tietysti myös juusto- ja leikkelelautoja sekä klassisia georgialaisia leipiä, kuten rapea juustoleipä tai mausteisella paputäytteellä täytetty sisältä pehmeä ja ulkoa rapea papuleipä.

Winestissa viinien hintataso halutaan pitää kohtuullisena, jotta jokaisella olisi mahdollisuus tutustua näihin erikoisuuksiin. Winestissa järjestetään kuukausittain viininmaisteluiltoja, joissa ajoittain paikalla on myös viinien tekijöitä kertomassa viiniensä tarinoista ja taustoista.

Winest on mutkaton vierailukohde Senaatintorin kupeessa. Tähän viinibaariin kannattaa lähteä tutustumaan ja kurkistaa samalla maailman vanhimman viinikulttuurin juurille.

Wuorion liikepalatsin julkisivun Unioninkadulla erottaa hyvin. Kuva: Jarno Koivula

Winest –  The first Georgian wine bar in Helsinki
Unioninkatu 30
00100 Helsinki
https://winest.fi/

Mistä aiheesta haluaisit lukea? Vinkkaa siitä meille info(at)stadissa.fi.

Stadissa.fi -etusivulle

Jaa tämä artikkeli