Suomen, sekä koko Pohjoismaiden ainoa joulukoristetehdas toimii Helsingin Pukinmäessä. Wanhassa Villassa toimii putiikki, missä joulukoristeostoksille ja joulun tunnelmaa aistimaan pääsee jo hyvissä ajoin ennen lumentuloa.
Kun Weisteen Wanhan Villan joulukoristemyymälä avautuu, vasta syksyn ensilehdet ovat ehtineet maahan.
Pihapiirin miljöö on vanhan upean huvilan ja pienten tehdasrakennusten ja tuotantolaitosten harmoninen kokonaisuus. Wanhan Villan huvilassa toimii tunnelmallinen joulukoristeputiikki. Tehtaan puolella taas valmistetaan kotimaisia joulukoristeita, edelleen osin käsitöyönä.
Täällä kannattaa olla ajoissa. Suosituimmat koristeuutuudet loppuvat jo syksyn kuulaina päivinä. Ensimmäiseksi putiikkiin ehtivät eivät halua jättää mitään viimetinkaan, kun kyse on vuoden kiistatta tärkeimmästä juhlasta ja sen tunnelmasta.
Myymälä ja puoti
Weisteen puisessa huvilarakennuksessa sijaitsevan jouluputiikin lähes loputtomasta valikoimasta löytyy runsaasti toinen toistaan kauniimpia kimaltelevia joulukoristeita.
Sisällä puodissa, keskellä värejä tulvivia joulukoristehuoneita, ei voi olla aistimatta tuttua joulun tunnelmaa, vaikka jouluun olisi vielä pitkä odotus.
Wanhan Villan putiikin huoneet on teemoitettu värien mukaan. On vaaleanpunaista, kultaa, samppanjaa ja joulunpunaista. Keskellä puotia on pöytä, josta löytyy monenlaisia ekologisen trendin mukaisia, biokomposiitista ja puukuidusta valmistettuja koristeita.
Koristeiden jälleenmyyjät ovat tehneet omat tilauksensa jo alkuvuodesta. Tavaratalojen ja kivijalkaliikkeiden joulusomistuksissa voikin nähdä paljon Weisteen myymälästä ja valikoimista tuttuja koristeita.
Putiikissa saa inspiraatiota ja sieltä on helppo etsiä kodin sisustukseen ja omiin mieltymyksiin ja perinteisiin parhaiten istuvat koristetyypit ja värisävyt.
Oman kodin jouluilmeen voi sävyttää vaikkapa vihreän sävyillä ekologisuuden ja luonnonmukaisuuden nousevaa trendiä mukaillen.
Huvilan pihapiiristä löytyvät Weisteen tuotantolaitokset, tehdas- ja toimistorakennukset.
K.A.Weiste aloitti joulukoristeiden valmistuksen pelkästään käsityönä vuonnna 1924, ja on kysynnän kasvaessa tasaisesti kehittänyt tuotantoaan.
Sisään tehtaaseen astuttaessa rappuun kantautuu koristekoneiden tasainen hurina ja ilmassa voi haistaa koneöljyn tuoksun.
Vain tehtaan työntekijöille tarkoitettussa rakennuksessa kotimaisia joulukoristeita tuotetaan tarkoitukseen kustomoiduilla koneilla ja laitteilla. Tuotantoprosesseissa voi nähdä tuotantohistorian kerroksellisuuden, jossa kaikki on hiottu toimivaksi koristekoneiden tarkkaan varjeltuja nyansseja myöten. Käsityötä on edelleen nähtävissä monessa työvaiheessa.
Tehtaan puolella voi astua toiseen maailmaan. Täällä näkee konkreettisesti sen työmäärän ja materiaalimäärät, mitkä joulukoristeiden syntymiseen vaaditaan. Tila on täynnä värikkäitä koristenauhoja, pakkauspöytiä ja korkeita pinoja monen värisiä nauharullia.
Vamistusprosessin läpikäyneet valmiit koristenauhat leikataan parin metrin mittaan ja pakataan ilmavasti herkkiä koristeita suojaaviin laatikoihin varastointia ja kuljetusta varten. Pakattujen koristenauhalaatikoiden korkeat pinot odottavat pääsyään jälleenmyyjien hyllyihin ja lopulta koteihin joulutunnelmaa tuomaan.
Varsinaista museota Weisten joulukoristetehtaalla ei ainakaan vielä ole. Tehtaan alkuperäistä tuotantoa löytyy jälleenmyyjille tarkoitetun showroomin lasikaapista.
Lähes vuosisadan kestänyttä tuotehistoriaa on vaikea saada mahtumaan muutamaan vitriniin. Niistä voi kuitenkin saada käsityksen perheyrityksen toiminnan pitkälle ulottuvista juurista.
Vitriineistä voi yhdellä vilkaisulla saada läpileikkauksen sadan vuoden jouluperinteestä, koristeiden malleista ja suomalaisen joulukoristeiden kehityksestä.
Kaikki koristeet tuovat mieleen perinteisen kauniin jouluilmeen. Selkeimmät erot vanhoissa koristeissa vaikuttaisivatkin olevan niiden pienempi koko nykyisten mallien reilumpaan ja näyttävämpään kokoon nähden.
Hopealangasta valmistetut joulukuusen koristenauhat jäävät paksuudessa jälkeen aikamme runsaille ja monivärisille kimalteleville nauhoille.
Perinteisile joulukuusen kynttilöille tarvittiin myös pidikkeitä, jotka pitivät palavat kynttilät tarkasti oikeassa asennossa ja keräsivät samalla valuvan steariinin siististi jalassa olevaan kuppiin.
Aiempien vuosikymmenten joulupallojen design ei päällisin puolin juuri eroa uudesta. Lähinnä vain paksut muovipallojen saumat kertovat valmistustekniikkojen eroista. Omien joulupallojen puhallusmuovauksesta luovuttiin tehtaassa vasta hiljattain.
Vanhan ajan koristekävyt ovat realistisen näköisiä ja kokoisia.
”Särkymättömiä joulukuusen palloja” Pakkauksessa näkyy kolme hopean ja kolme joulunpunaista kiiltävää koristepalloa siististi pakattuina. Muovi teki palloista kestävämpiä ja säilytyksestä käytännöllisempää. Lasisia palloja modernilla designilla löytyy toki edelleen myös Weisten myymälästä.
Eko -malliston joulupallot valmistetaan kuitenkin yhä itse ja putiikista löytyvästä pallobaarista löytyy yhä runsain määrin Weisteen tehtaalla valmistettuja palloja eri väreissä. Vuosikymmenien valmistuksen jälkeen pallot eivät ihan hetkessä tehtaalta lopu.
Jääpuikkoja 10 kpl pakkauksessa on jääpuikkojen näköisiä muovipuikkoja, jotka nekin ovat olleet aikansa innovaatioita, jollaisia ei nykyään juuri näe.
Jopa tähtisadetikkuja on tehtaassa aikanaan valmistettu. Tutun näköiset tähtisadepuikkojen pakkaukset ovat samanlaisia, joiden muotoisia vielä nykyäänkin myydään.
K.A. Weisteen joulukoristetehtaan historiaa
Suomen, sekä koko Pohjoismaiden vanhin ja ainoa joulukoristetehdas on toiminut Helsingin Tapaninvainiossa jo 1920-luvulta saakka. Kansakoulun opettaja Kalle Aimo Weiste valmistui kansakoulunopettajaksi Kajaanin seminaarista vuonna 1905. Helsinkiin muutettuaan Weiste toimi opettajana ja opetti myös käsitöitä. Kiinnostus käsillä tekemiseen auttoikin häntä tuleviin saavutuksiinsa.
Kouluille paperitarvikkeita hankkiessaan Kalle kiinnostui paperikauppa-alasta. Hän avasikin paperikaupan Helsinkiin ja luopui opettajan työstä. Eräänä jouluna Weiste halusi kauppaansa joulukoristeita myytäväksi ja päätti siksi ottaa selvää, miten koristeita valmistetaan. Kalle suuntasi opintomatkalle Saksaan ja perusti tämän jälkeen yrityksen kotimaisten hopealankatuotteiden valmistamiseksi. Tuotantoa tehtiin aluksi Kallen kotona Abrahaminkadulla, jonka jälkeen hän avasi pienen verstaan Kluuvikatu 7:ään.
Parin vuoden toiminnan jälkeen tarvittiin jo isompia tiloja. Verstas ja samalla Weisteen perhe muuttivat puutaloon Pukinmäkeen. Asuinrakennnuksen viereen rakennettiin myös tehdasrakennus, joka oli tuolloin vielä vaatimaton. Koristeiden valmistus oli tehtaasssa vielä pitkälle käsityötä. Hopealangan valmistamisen mahdollistava kone hankittiin vuonna 1929 mikä oli iso investointi, mutta mahdollisti kotimaisen hopealangan tuotannon.
K.A. Weisteen joulukoristetehdas on pysynyt perheyrityksenä.
”Toimintaa pyöritetään nyt neljännessä sukupolvessa.”
– kertoo myynnistä ja suunnittelusta vastaava Johanna Weiste.
Tästä kaikki alkoi. Yksi kaikkein ensimmäisiä K.A.Weisteen joulukoristeista oli hopeinen latvatähti.
Enkelin kuva tähdessä tuli mukaan vasta hieman myöhemmin. Joulukoristeiden valikoima kasvanut sittemmin eikä loppua näy – edes lähes sata vuotta myöhemmin.
Weiste Wanha Villa putiikki
Kalle Weisteen katu 4
00730 Helsinki
Putiikki avoinna ti-ke klo 10-17.30, to-pe klo 10-19, la klo 10-16, su klo 12-16.
https://weiste.com/eko/
https://www.instagram.com/weiste_official/
https://www.facebook.com/weistewanhavilla
Helsingin seudun joulumarkkinoita ja tapahtumia löydät täältä