Miten valita hyvä kuohuviini joulun ja uudenvuoden juhliin? – Alkon asiantuntija vinkkaa

Joulu ja uusivuosi on viinien ja erityisesti kuohuviinien huippusesonkia. Tärkeimpiin ja perinteisiin juhlahetkiin halutaan valita juhlajuoma, joka tarjoaa eleganssia ja sallii tunnelman nousta juhlan ansaitsemalle tasolle. Alkossa pelkästään samppanjan myynti nelinkertaistuu joulun ja uudenvuoden aikaan.

Mikä sitten olisi paras kuohuva jouluun tai vuoden vaihtumista vauhdittamaan? Alkon tuoteviestintäpäällikkö Anri Lindströmin mukaan kuohuvissa riittää kiinnostavia vaihtoehtoja. Perinteisesti kuohuviini on mielletty juhlallisuuksien alkumaljaksi. Nykyään kuohuviini on kuitenkin saanut uusia käyttötarkoituksia.

”Kuohuviinit ovat osin keveytensä johdosta löytäneet tiensä esimerkiksi joulupöytään. Niitä yhdistellään sujuvasti esimerkiksi alkupalapöydässä graavikalojen ja muiden alkuruokien kanssa. Kuohuviinien suosio istuu hyvin yhteen ruokien ja makujen keveyden trendin kanssa”, valaisee Lindström.

”Kuohuviinit eivät ole enää pelkästään kilistelyviiinejä, vaan ne ovat aiempaa vahvemmin all around ja illanistujaisjuomia”.

Mieleisin suosikkikuohuva löytyy kokeilemalla

Jos kuohuviinit, niiden valmistustapojen erot kiinnostaa, Lindström suosittelee tutustumaan eri alueiden ja eri rypäleistä valmistettuihin kuohuviineihin maistelemalla ja vertailemalla niiden makujen hienovaraisia eroja.

Kasvualueen ilmasto ja maaperä antavat rypäleisiin aina omia tunnusomaisia piirteitä. Lisäksi valmistustavoissa on eroavaisuuksia. Pulloissa kypsyneet cava, cremant ja samppanja eroavat suutuntumaltaan selkeästi tankeissa kypsyneeseen proseccoon verrattuna. Kuohuviinien hienoisia eroja, kuten kuplien koostumusta ja makua tutkimalla ja niiden alkuperään syventymällä kuohuviinien maailma voi aueta kiehtovalla tavalla. 

”Kannattaa ostaa kaveriporukan kanssa esimerkiksi pullot cavaa, samppanjaa ja crémantia. Maistelemalla näiden eri alueilla ja olosuhteissa kasvaneita rypäleitä ja kypsytettyjä viinejä, voi päästä hyvin sisään niiden eroihin”, Lindström vinkkaa.


Kuva: Fanny Haga


Kuohuviinejä löytyy moneen makuun

Oli lasissa sitten raikas prosecco, maukas cava, tyylikkään makupofiilin omaava crémant tai samppanja, löytyy jokaisesta oma persoonallinen makuprofiili ja itselle mieluinen suosikki.

Suosioon Alkon valikoimissa on noussut crémant, ranskalainen laatukuohuviini. Sitä kutsutaan samppanjan serkuksi, koska se valmistetaan samalla perinteisellä metodilla kuin samppanja ja cavat. Samppanjan nimeä kun ei saa käyttää muualla kuin Champagnen alueella tuotetuista kuohuviineistä. Crémantin tuotanto on sallittua vain tietyillä alueilla Ranskassa ja lisäksi Luxenburgissa. Crémantin tuotannossa on panostettu laatuun ja se näkyy myös kuplajuoman suosiossa. Eri alueilla tuotetuissa crémanteissa on eroja, mutta se on yleistäen kuiva, kypsän omenainen, raikkaan hedelmäinen ja tasapainoisen hapokkuuden omaava kuohuviini.

Cava on edullinen ja hyvä vaihtoehto juhlajuomaksi. Sen valmistus tapahtuu perinteisin menetelmin kahden käymisen periaatteella kuin samppanja ja crémant. Espanjassa pääosin Katalonian alueelta tulevista cavoista löytyy niin makeita kuin kuiviakin vaihtoehtoja, joten se on monesti helppo ja hyvä valinta. Tässä kuohuviinissä välimeren hedelmällisyys on selkeästi havaittavissa sen makuprofiilissa. Cava on ollut pitkään yksi suomalaisten selkeä suosikki kuohuviineissä.

Kuohuviineissä ykköseksi Alkon valikoimissa on kiilannut Koillis-Italian Veneton alueella valmistettava prosecco. Se on ohittanut jo suuressa suosiossa ja myyntilistojen kärjessä pitkään keikkuneet espanjalaiset cavat. Prosecco valmistetaan eri tavalla kuin perinteiset kuohuviinit. Sen rypäle on Glera ja prosecco kypsytetään pullon sijaan suurissa terästankeissa.

Kuohuviinien aatelia edustaa tietysti samppanja. Tätä nimitystä saa käyttää vain Champagnen alueella valmistetuista kuohuviineistä. Samppanjan korkeampi hinta ei kuitenkaan selity pelkästään sen nimellä. Tähän vaikuttaa brändin lisäksi myös moni muukin seikka. Samppanjan hintaan ja sen erityiseen aromiprofiiliin vaikuttavia tekijöitä löytyy useita. Näitä ovat esimerkiksi käsityöläisyys, ilmasto, maaperä ja historia. Lisäksi se, missä ja miten pitkään sitä kypsytetään. Vaikka se päällisin puolin näyttää samalta kuin mikä tahansa kuohuviini, on sen makuprofiilissa havaittavissa eroja.

Esimerkiksi samppanjan pääkaupungiksi kutsutun piskuisen Épernayn idyllinen maalaiskylä on kuin reikäjuustoa, sen haperoon kalkkikiveen kaivetuissa, yhteensä yli sadan kilometrin pituisissa kellariluolastoissa kypsyy tälläkin hetkellä jopa 200 miljoonaa pulloa samppanjaa täydellisissä olosuhteissa.


Ilmastonmuutos on vaikuttanut viinintuotantoon

Ilmastonmuutos on viinialan piirissä huolestuttanut sen tuomien ääri-ilmiöiden vuoksi. Suurimpana haasteena on sen äärimmäiset sääilmiöt, kuten kuivuus, halla, raekuurot ja syöksytulvat. Yksi raekuuro voi tuhota viiniköynnöksen ja koko sadon. Vuosien työ voi valua hukkaan yhdessä yössä, rajun sääilmiön yllättäessä.

Vaikka ilmastonmuutos on viinintuotannolla enemmän kirous, voi se olla joillekin paikoille myös siunaus. Esimerkiksi Saksa on ollut ilmastonmuutoksessa voittaja. Myös Englannissa on kuohuviinintuotanto noussut vahvasti viime vuosina. Englannissa on ollut pitkät rypäleidenkasvatus perinteet. Siellä kuohuviinintuotantoon on panostettu kunnianhimoisesti reilun kymmenen viime vuoden aikana. Englannin ilmastosta on tullut lämpimämpi ja suotuisampi viininviljelylle. Sussex ja Kent ovat vauhdilla nousevia viinintuottajia. Niiden maaperä on rypäleiden kasvatukselle otollinen ja kalkkipitoinen. Jopa Champangnen alueen kalkkisuoni ulottuu kanaalin alitse aina Etelä-Englannin kasvatusalueille saakka.

Mistä kuoharin kuplat syntyvät? 

Kuohuviinien persoonallisuus syntyy niin sanotussa toisessa käymisessä. Tämä on valmistusprosessin keskeinen vaihe kuohuviinien perinteisessä menetelmässä, jota käytetään samppanjan, crémantin ja cavan valmistuksessa. Aluksi on valmistettu perusviini, jonka jälkeen seuraa käymisen vuoro, joka tapahtuu pullossa. Viiniin lisätään sokeria ja hiivaa tiiviisti suljettuun pulloon.  Kun hiiva kuluttaa sokerin, se muodostaa hiilidioksidia, joka sitoutuu viiniin ja synnyttää näin kuohuviinin hienostuneet kuplat. Toista käymistä seuraa kuohuviinin pitkä kypsytys. Tämä vaihe antaa viinille sen monivivahteisia, paahteisia ja pähkinäisiä aromeja.

Koillis-Italiassa tuotettua proseccoa valmistettaessa toinen käyminen tapahtuu suurissa paineistetussa terästankeissa. Tämä menetelmä on nopeampi ja kustannustehokkaampi perinteiseen menetelmään verrattuna. Siinä viini säilyttää proseccolle ominaiset rypäleen hedelmäiset ja raikkaat aromit, kuten päärynäisen, omenaisen ja kukkaisuuden vivahteet.

Ota nämä vinkit talteen kuohuviinien tarjoilussa

Kaataminen: kun kaadat ensin pohjalle sentin ja sen päälle vaahdon laskeuduttua lisää. Viinin kuohunta pysyy maltillisena.
Kuinka monta lasillista pullosta saa? Yhdestä 0,75 litran pullosta kaataa n. 7 lasillista kuohuviiniä, n 1dl per lasillinen.
Jääkaapissa viilennettäessä kuohuviinin tulee olla jääkaapissa muutaman tunnin, jotta se on sopivan viileää tarjottavaksi.
Kuinka viilentää kuohuviini nopeasti? Jos käytät astiaa tai cooleria, jäillä, lisää jäiden sekaan vettä ja suolaa. Pelkkä jää ei viilennä pulloa samalla teholla. Viini viilenee astiassa sopivan viileäksi n. 20 minuutissa, suolaa lisättäessä jopa puolessa tästä ajasta.
Pullokoko: koolla on väliä kuohuviinissä. Hienostuneemmat kuplat syntyvät magnum-koon eli 1,5 litran pulloissa. Juhlassa se on myös näyttävä huomion herättäjä.

Kuvat: Alko

Mistä yrityksestä tai kohteesta haluaisit lukea? Ehdota siitä meille info(at)stadissa.fi.

Stadissa.fi -etusivulle

Jaa tämä artikkeli