Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä

Legendaarisen Kolmannen linjan varrella löytyy pieni suklaapuoti. Sisältä löytyy artesaanuisuklaan myymälä, jonka tiskin takaa löytyy intohimoonsa hurahtanut yrittäjä Esa Karsi.

Vanhankaupungin Suklaa sijaitsee nimestään huolimatta Kallion sydämessä, Kolmannella linjalla. Liike vaalii käsityöläisperinnettä ja valmistaa korkealuokkaista suklaata puhtaista ja eettisistä raaka-aineista.

Kun koronapandemiaa iski, myllersi se monia aloja ja vei työpaikkoja. Myös Esa Karsi sai monien tavoin mahdollisuuden alan vaihtoon. Suklaan harrastajana hän tuumi, miksei voisi työskennellä rakastamansa asian parissa. Yritys aloittikin toimintansa vuonna 2020, kun omistaja Karsi päätti toteuttaa alanvaihdoksen ja ryhtyä suklaanvalmistajaksi. Tämä päätös syntyi rakkaudesta suklaaseen ja halusta tarjota asiakkaille jotain ainutlaatuista ja laadukasta.

Yrittäjä Esa Karsi valmistaa suklaata käsityönä Kolmannella linjalla Kalliossa.

Eettisyys tärkeää artesaanisuklaan valmistuksessa

Moni kuluttaja tietää jo nykyään suklaan alkuperän ja haasteet eettisesti tuotetun suklaan saatavuudessa. Julkisuudessa käyty keskustelu on saanut suuretkin valmistajat kiinnittämään aiempaa enemmän huomiota käyttämänsä kaakaon tuotannon eettisyyteen ja kestävyyteen.

Vanhankaupungin suklaa tuotetaan niin pitkälle alusta asti kuin on käytännössä mahdollista. Eettisyyden viidakossa parhaiden raaka-aineiden toimittajien löytäminen ja eettisyyden varmistaminen on silti haastavaa. Edes sertifikaatit eivät takaa vastuullisuutta, mikä ei helpota eettisesti suklaata valmistavan yrittäjän työtä. Yrityksen lyhyen historian aikana sen kaakaotoimittajista on tiputettu pois valmistaja, josta paljastui yhteyksiä lapsityövoiman käyttöön.

Vanhankaupungin suklaa on innovoinut uusia tapoja toimia eettisesti ja ympäristöystävällisesti. Kun liikkeestä ostetun pakkausrasian säästää ja ostaa myymälästä uusia konvehteja siihen, saa suklaasta 10 % alennuksen.

Uniikkeja makuja ja paikallisia innovaatioita

Paikallisuus ja innovatiivisuus näkyy ja maistuu tuotteissa. Esimerkiksi Kahvila Päijänteen kardemummapulla -konvehti on valmistettu Vallilan kahvila
Päijänteen ylijäämäpullasta.

Suklaan sisältämän sokerin määrää ei aina tule miettineeksi herkkuja maisteltaessa. Vanhankaupungin suklaan konvehdeissa ei sokeria ole samassa määrin kuin useimpien muiden valmistajien tai kaupan suklaissa. Kun suklaan tekee alusta asti itse, voi sokerin määrää reseptiikassa säädellä ja tuoda suklaassa eri makuja esiin hienostuneilla tavoilla.

Makuvalikoimaa on kehitetty moniin erilaisiin ruokavalioihin sopiviksi. Mauissa löytyy esimerkiksi useita täysin vegaanisia konvehteja.

Hyväntekeväisyys pieni, mutta tärkeä osa toimintaa

Yritys tekee hyväntekeväisyyyttä ja tekee lahjoituksia muun muassa senioreille sekä haavoittuvassa asemassa oleville. Vuoden 2023 joulumyynnin jälkimainingeissa se ilahdutti Käpyrinteen palvelutalon asukkaita konvehtitervehdyksellä.

Myös kaduille asunnottomia ja päihteitä ongelmallisesti käyttäviä kohtaamaan jalkautuneita A-klinikkasäätiön työntekijöitä Vanhankaupungin suklaa on ilahduttanut konvehtilahjoituksilla.


Kaakaopavut ovat monenkirjavia ja aitojen papujen ulkonäkö eroaa perinteisistä suklaan mainoskuvista.


Yrityksen suklaavalkoima on laaja ja vaihtuu paitsi sesonkien, myös uusien ideoiden mukaan. Kaikki suklaat valmistetaan sen omissa pienissä kivimyllyissä.


Asiakas näkee tehdystä kaavakuvasta, mitä paikallisen kahvilan ylijäämäpullasta tuotettu kohvehti sisältää.

Vanhankaupungin Suklaa Oy
Myymälä Kolmas linja 17
00530 Helsinki

Nettikaupasta suklaat kotiin toimitettuna:
https://www.vanhankaupunginsuklaa.fi/

Mistä aiheesta haluaisit lukea? Vinkkaa siitä meille info(at)stadissa.fi.

Stadissa.fi -etusivulle

Jaa tämä artikkeli