Helsingin upea uusrenesanssi

Kuva: WalkHelsinki

Uusrenessanssi oli 1800-luvun loppupuolen arkkitehtuurin tyylisuunta. Tuolloin Helsinki kasvoi voimakkaasti ja kaupunkiin nousikin monia merkkirakennuksia ja monia näyttäviä uusrenessanssirakennuksia. Näitä suunnittelivat aikansa tunnetut arkkitehdit, kuten Theodor Höijer ja Gustaf Nyström.

Uusrenessanssi haki inspiratiota renessanssista, jossa keskeistä oli antiikin ja humanismin korostaminen. Uusrenessanssin rakennuksiss silmiinpistävää ovat koristeellisuus, mahtailevuus ja suuruus.

Esittelelyssä 5 Helsingin uusrenessanssikohdetta:

1. Snellmaninaukio

Säätytalo. Kuva: WalkHelsinki

Snellmaninaukiolla on kolme näyttävää uusrenessanssirakennusta. Niistä vanhin on Suomen pankin talo, jonka edessä istuu suomen kielen ja kansallisuusaatteen herättäjä Johan Vilhelm Snellman. Rakennuksen suunnitteli saksalainen arkkitehti Ludwig Bohnstedt ja se valmistui vuonna 1883.

Pankkia vastapäätä kohoaa upea Säätytalo, joka on Gustaf Nyströmin suunnittelema. Aukion laidalta löytyy saman arkkitehdin samana vuonna 1890 Säätytalon kanssa valmistunut upea Kansallisarkisto. 

Kansallisarkisto. Kuva: WalkHelsinki

Kansallisarkistoon pääsee katsomaan myös sisätiloja ja sieltä löytyy ajoittain auki oleva kahvila. Aika ajoin Suomen pankkiin ja Säätytaloonkin järjestetään avoiten ovien päiviä.

2. Ateneum

Ateneumin taidemuseo valmistui Rautatientorin reunalle vuonna 1887. Koristeellinen ja massiivinen rakennus keskeisellä paikalla lienee kaikille pääkaupungissa vierailleille tuttu. Sen on suunnitellut maineikas uusrenesanssiarkkitehti Theodor Höijer.

Ateneum. Kuva: WalkHelsinki

Taidemuseon rakennus kattaa koko korttelin ja rajautuu takanaan olevaan Aikataloon ja WTC:hen. Sen julkisivua on koristeltu lukuisin reliefein ja rintakuvin. Pääoven päällä vieraita tervehtivät taiteilija Rafael, kuvanveistäjä Feidias ja arkkitehti Donato Bramante.

Ateneumin julkisivun reliefejä. Kuva: WalkHelsinki

3. Aleksanterinkatu

Aleksanterinkadulta löytyy useita näyttäviä uusrenessanssirakennuksia. Aleksanterinkatu 36:sta löytyy vanha Yhdyspankin pääkonttoriksi 1898 valmistunut pankkirakennus, jonka on suunnitellut Gustaf Nyström. Rakennuksen julkisivua koristaa yksitoista Walter Runebergin tekemää veistosta, jotka kuvaavat tuon ajan perinteisiä elinkeinoja, kuten kalastajaa, maanviljelijää ja metsästäjää. 

Aleksanterinkatu 36 pankkisali. Kuva: WalkHelsinki

Hieman länteenpäin Aleksia kuljettaessa löytyy Wreden talo Aleksanterinkatu 46:n kohdalla. Sen läpi kulkee Wreden pasaasi, eli Vanha kauppakuja. Se tunnetaan myös kujan S-ravintoloiden kesäbileiden Mummotunnelina. Suunnittelijana toimi arkkitehti K. A. Wrede 1880- ja 1890-lukujen taitteessa.

Aleksanterinkatu 46 julkisivua. Kuvat: WalkHelsinki

4. Esplanadi

Esplanadin puiston vartta koristavista näyttävistä rakennuksista omaa luokkaansa on Grönqvistin talo. Sen vieressä taas komeilee Kämpin rakennus. Suurta ja koristeellista taloa hallitsevat kulmatornit. Se oli aikanaan Pohjoismaiden suurin yksityistalo.

Grönvistin talo. Kuvat: WalkHelsinki

Rakennus perustettiin tontille asti ulottuneelle ja kuivatulle Töölönlahdelle eikä maan uskottu kantavan rakennuksia. Rakennuttajana oli liikemies ja satulaseppä Fredrik Wilhelm Grönqvistin. Sen suunnitteli Theodor Höijer ja rakennus valmistui 1880-luvun alussa. Julkisivun koristeet suunnitteli kuvanveistäjä Karl Magnus von Wright.

5. Pohjoisranta

Kruunuhaan itäpuolinen Pohjoisranta on Helsingin arkkitehtuurin helmiä. Rannan kenties komein uusrenessanssitalo löytyy Pohjoisranta 4:sta. Punatiilinen rakennus on nimeltään Standerskjöldin talo ja se valmistui vuonna 1884 Theodor Höijerin suunnittelemana. Nimensä rakennus sai sen rakennuttajan, mm. Enson puuhiomon ja paperitehtaan perustaneen teollisuuspohatta Carl August Standerskjöldin mukaan.

Artikkeli on julkaistu yhteistyössä Walk Helsingin kanssa

WalkHelsinki järjestää kävelykierroksia yksityisille sekä ryhmille Helsingissä sen historiaan, arkkitehtuuriin ja kulttuuriin tutustuttaen.

Katso myös: Helsingin vanhat korttelit ja korttelieiläimet

Lue lisää
https://walkhelsinki.fi/
https://www.instagram.com/walkhelsinki/

Jaa tämä artikkeli