Figure A Sea

Hinta: 43.00 € / 37.00 €
Ajankohdat:
Lisätietoa tapahtumasta:

Zodiak – Uuden tanssin keskus esittää: CULLBERG-BALETTI & DEBORAH HAY
FIGURE A SEA
Tanssivierailu suoraan Euroopan huipulta!

Suomen Kansallisteatterin Suurella näyttämöllä nähdään tammikuussa 2017 ainutlaatuinen tanssivierailu suoraan nykytanssin huipulta. Figure a Sea tuo yhteen ruotsalaisen maineikkaan Cullberg-baletin ja amerikkalaisen post-modernin tanssin legendan Deborah Hayn. Teoksen hienostuneen äänimaiseman on luonut yhtä legendaarinen Laurie Anderson.

Cullberg-baletti on Ruotsin kansainvälisesti tunnetuin tanssiryhmä. Ensemble on kahden viimeisen vuoden aikana luonut voimakkaasti nahkansa. Ryhmää vuodesta 2014 johtanut Gabriel Smeets on kutsunut vieraileviksi koreografeiksi sellaisia nimiä kuin Edouard Lock, Jefta van Dinther ja Trajan Harrell ja ohjannut ryhmän suoraan eurooppalaisen nykytanssin ytimeen.

Figure a Sea -teoksessa Cullberg-baletin tanssijat saavat koreografikseen elävän legendan. Vuonna 1941 syntynyt Deborah Hay on ollut amerikkalaisen nykytanssin tärkeimpiä vaikuttajia aina 1960-luvulta lähtien.

Figure a Sea on isolle ryhmälle luotu, vuoroveden lailla aaltoileva nykytanssiteos. Hayn ainutlaatuinen, tanssijan valppaaseen läsnäoloon perustuva tapa luoda koreografiaa saa suuren ryhmän myötä uusia, runollisia ulottuvuuksia.

Figure a Sea’ssa tanssija ja näyttämö näyttäytyvät loputtomien mahdollisuuksien merenä. Hay haastaa tanssijoiden älyn, kauneuden ja nopeuden eikä jatkuvassa liikkeessä olevassa esityksessä tapahdu mitään sattumalta. Teoksen avainsanoja ovat helppous, tarkkuus, näkyvyys, monitulkintaisuus ja samankaltaisuus.

"Figure a Sea on ajatuksia herättävä, virtaava ja erittäin kaunis teos. - - Harvoin on teoksen nimi ollut yhtä runollisen täsmällinen ja virkistävän moniulotteinen.” Örjan Abrahamsson, Dagens Nyheter

Figure a Sea -ensi-ilta oli syyskuussa 2015 Tukholman Dansens Husin Suurella näyttämöllä.

Vierailu toteutuu Kansallisteatterin ja Zodiak – Uuden tanssin keskuksen yhteistyönä.
TANSSIJAT | DANCERS 15 tanssijaa Cullberg-baletista ja freelance-kentältä mm. Suomesta.

KOREOGRAFIA |CHOREOGRAPHY Deborah Hay
SÄVELTÄJÄ | COMPOSER, MUSICAL SCORE Laurie Anderson
VALOSUUNNITTELU | LIGHTING DESIGN Minna Tiikkainen
TUOTANTO | PRODUCTION Cullberg Ballet (Sweden)
YHTEISTUOTTAJAT | CO-PRODUCTION Zodiak – Uuden tanssin keskus, Helsinki; Peak Performances @ Montclair State University, New York (USA); Balletto di Roma, Rooma (Italia); Centro per la Scena Contemporanea – Comune di Bassano del Grappa (Italia); CCAP, Tukholma (Ruotsi)

TUKIJA | SUPPORTED BY the Italian Cultural Institute, Tukholma

ENSI-ILTA | PREMIERE 24.9.2015, Dansens Hus, Tukholma (Ruotsi)

KESTO | DURATION 60 min

Deborah Hayn bio:

Deborah Hay (s. 1941) on tanssija, koreografi, pedagogi ja ohjaaja, joka on ollut amerikkalaisen nykytanssin tärkeimpiä vaikuttajia aina 1960-luvulta lähtien. Hay oli yksi legendaarisen Judson Dance Theatren perustajajäsenistä New Yorkissa yhdessä mm. David Gordonin, Steve Paxtonin ja Yvonne Rainerin kanssa. 1970-luvulla Hay ryhtyi kehittelemään ’playing awake’ -konseptia, joka vaatii esiintyjältä kokonaisvaltaista läsnäoloa. Vuosikymmenien työ on dokumentoitu lukuisissa kirjoissa ja artikkeleissa.

Hayn koreografin ura lähti uuteen nousuun 1990-luvulla. Hay on sittemmin tehnyt yhteistyötä muun muassa Mikhail Baryshnikovin ja saksalaisen koreografin William Forsythen ryhmän kanssa. Haylla on erityisen lämpimät suhteet Suomeen ja Uuden tanssin keskus Zodiakiin, mistä todistaa muun muassa hänelle vuonna 2009 myönnetty Teatterikorkeakoulun kunniatohtorin arvonimi.

Deborah Hayn työtapa poikkeaa perinteisestä koreografisesta työskentelystä. Hay ei siirrä koreografiaa tanssijalle valmiina liikemuotojen sarjana. Hän ei myöskään kerro mitä (liikkeitä) tehdään, vaan hän keskittyy siihen, miten tehdään. Hay ohjaa tanssijaa pysyttelemään ihmetyksen tilassa tanssin aikana, kysymään jatkuvasti monia nyt-hetkeen ravistavia kysymyksiä: ”Mitä jos kaikki kehoni solut voisivat käydä dialogia kaiken näkemänsä kanssa?”

Tapahtumanumero R-Kioskilla on 113887.
Myynnissä olevat tilaisuudet löytyvät R-Kioskilta myös tapahtuman nimellä.


Läntinen Teatterikuja 1
00100 Helsinki
Web:
http://www.kansallisteatteri.fi/
Puhelin:
(09) 1733 11

HSL Reittiopas opastaa perille julkisilla. Syötä oma lähtöosoitteesi kenttään.

Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmistus

captcha
Jos koodi on liian vaikea, lataa uusi tästä
* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmistus

captcha
Jos koodi on liian vaikea, lataa uusi tästä
* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmistus

captcha
Jos koodi on liian vaikea, lataa uusi tästä
* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.