Kansallinen Korvapuustipäivä
Kansallista korvapuustipäivää vietetään Suomessa 4. lokakuuta.
Tänä päivänä ei juhlisteta korvatillikoita, vaikka sana onkin peräisin ruotsin tätä tarkoittavasti örfil-sanasta. Korvapuustipäivänä nautitaan suussa sulavia korvapuusteja. Kannattaa suosia lähileipomoiden tarjontaa. Helsingin seudulla yksi legendaarisita korvapuustileipomoista löytyy Töölön Stenbäckinkadun Cafe Korvarista, jossa omistaja Juha Holm on paistanut perinteisiä korvapuusteja joka arkiaamu jo yli 30 vuoden ajan.
Päivän vietto rantautui Suomeen naapuristamme Ruotsista, jossa se sai alkunsa vuonna 1999. Ruotsin kotileivontaneuvosto, hembakningsrådet nimesi tuolloin 4. lokakuuta kanelbullens dag -päivän juhlistaakseen 40-vuotista olemassaoloaan. Nyt päivää vietetään jo monella mantereella eri puolilla maailmaa.
Alla pari helppoa korvapuustireseptiä kömpelönkin puustipeukalon omaaville:
Kiireisen kokin korvapuustit (leivinjauheella) n. 30 min
1 ½ dl sokeria
1 muna
12 kpl muffinivuokia
1 tl vaniljasokeria
1 rkl kardemummaa
1 dl maitoa tai laktoositonta maitojuomaa
Täyte:
50 g voita
1 rkl kanelia
2 rkl sokeria
Laita uuni lämpiämään 200 asteeseen
Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, kardemumma, vaniljasokeri ja suola kulhossa. Riko muna maidon ja voisulan kanssa jauhoseoksen päälle. Sekoita taikina tasaiseksi. Lisää jauhoja tarpeen mukaan että saat taikinan työstettyä.
Kauli/tasoita taikina jauhojen avulla reilun puolikkaan leivinpaperin kokoiseksi levyksi TAI taikinan ollessa vetelää kaada rullaksi muffinivuokaan.
Sulata voi ja lisää sekaan kaneli ja sokeri. Kaada muffinivuoissa olevien rullien pääälle tai levitä täyte taikinalevyn pinnalle. Leikkaa levy puoliksi ja puolikkaat puoliksi. Neliöt kolmeen suikaleeseen. Rullaa suikaleet ja laita ne muffinssivuokiin uunipellille. Ripottele pinnalle raesokeria.
Kypsennä uunin keskiosassa 200 asteessa noin 15 minuuttia, tai kunnes pinta on kauniin ruskea.
Tarjoa tuoreena herkkusuille
Pikkukorvapuustit
5 dl maitoa
50 g hiivaa tai kuivahiivaa pakkauksen ohjeen mukaan
2 tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
12-14 dl vehnäjauhoja
200 g margariinia
Täyte:n. 100 g pehmeää margariinia
n. 1 dl sokeria
kanelia
(Valmistusaika 30 - 60 min)
OHJEET
Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (+37 astetta).
Liuota maidon joukkoon hiiva tai kuivahiiva pakkauksen ohjeen
mukaan.
Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
Sekoita joukkoon reilut puolest jauhoista noin 8 dl.
Seuraavaksi lisää loput jauhot, mutta jätä erikseen 2dl, jotka lisätään vasta rasvan lisäyksen jälkeen.
Lisää pehmeä margariini.
Lisää loput jauhot ja tarvittaessa lisää.
Alusta taikinaa, kunnes se irtoaa kulhon reunoista.
Peitä taikinakulho kelmulla ja anna taikinan kohota lähes kaksinkertaiseksi.
Levitä pöydälle jauhoja ja jaa kohonnut taikina kahteen osaan.
Aloita kaulimalla (ensin vain toinen taikina käsittelyyn) taikina 30 x 60 sentin kokoiseksi levyksi.
Levitä levyn päälle pehmeää margariinia noin 100 g. Ripottele margariinin päälle myös kanelia ja sokeria.
Jaa levy kahtia, jotta korvapuusteista ei tule liian isoja.
Seuraavaksi rullaa molemmat levyt tiheäksi rullaksi. Käännä sauma alapuolelle ja leikkaa rullista hieman vinoja paloja.
Paina korvapuusti palan ohuimmasta kohdasta kahdella sormella, jotta palat saavat korvapuustin muodon. Tee sama juttu myös toiselle taikinalle.
Voitele korvapuustit munalla ja ripottele päälle raesokeria.
Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 8-12 minuuttia.
Resepti: Kotikokki/emmapemma
Taitavat jauhopeukalot voivat kokeilla vaikka haastavampiakin luomuksia. Tässä mallia korvapuustikakusta Cafe Puustilta.
Pääkuvassa Punavuoren Meringue Café & Glamin korvapuustit
Pääkaupunkiseutu on täynnä upeita vapaa-ajan kohteita ja tapahtumatarjontaa riittää vuoden ympäri.
Vinkkaa tästä valitsemassasi kanavassa:
Alkon asiantuntija antaa vinkit juhlakauden kuohuviinin valintaan |
Täältä saat upean kuusen, kotimaisia kasvattajia enää vähän |
Tässä on Helsingin ensimmäinen georgialainen viinibaari |
Kaupungin joulumarkkinoilla käy nyt vilske |
Tyhjillään olleessa Meilahden kartanossa puhaltavat uudet tuulet |
Myyrmäen Red Onion uudistui näyttävästi - on kuin uusi Tulisuudelma |
Artesaanioluiden festivaali kutsuu oluen ystävät Viikin alpeille |
Käsintehty suklaa valmistuu Kallion sydämessä |
Coca-Colan lähes 20-metrinen joulurekka kiertää jälleen Suomea |
Tämä kahvila säväyttää - Ullanlinnan uutuus on kuin nukkekoti |
Punavuorelainen olutravintola vähentää hävikkiä tuoppi kerrallaan |
Tähtitaivasta pääsee ihailemaan Kaivarin pimeissä illoissa |
Konepajalle avautui rytinällä uusi korttelikino |
Lakufestivaali ilahdutti kävijöitä maistuvilla uutuuksilla |
Sirkus Finlandia saapui kaupunkiin - nähdään nyt uudessa paikassa |
Puotilan kartanon pihalle nousee puolen hehtaarin Halloween-puisto |
Linnanmäen kausi huipentuu upeaan valokarnevaaliin |
Näyttävät purjelaivat saapuvat Eteläsatamaan lokakuussa |
Muinaismarkkinat vetivät yleisöä rautakautiseen kauppakylään |
Näyttäviä auringonkukkia saa taas poimia kaupungin pelloilta |
Kandinäyttely esittelee tulevaisuuden taiteilijoita Sörnäisissä |
Ulkoilmaelokuvat toivat tunnelmaa elokuun pimeneviin iltoihin |
Kiireetön aamupala antaa energiaa koko päiväksi |
Kallion kirkon tornista avautuvat upeat näkymät kattojen yli |
Alppipuiston ilmaiskonserteissa jammaillaan heinäkuussa |
"Järjestyy" - Bugatti ovelle, yksityislentokone tai helikopteri pikana |
Muinaiset dinosaurukset heräävät eloon Korkeasaaressa |
Näyttävät suuret purjelaivat vierailivat Helsingissä |
Viihdyttäviä keikkoja ja kesäteatteria Puotilan kartanon miljöössä |
Klubimusiikin ilmaisfestivaali täyttää ydinkeskustan korttelin |
Metallica otti Helsingin näyttävästi haltuun kesäkuisena viikonloppuna |
Michelin-tähdet jaetaan ravintoloille ensi kertaa Stadissa |
Lintsi avautui jälleen uuteen kauteen kevään kynnyksellä |
Palapelinrakentamisen SM-kisat järjestetään ensimmäistä kertaa |
100-vuotistaivaltaan juhliva Gnistan lähtee historialliseen liigakauteen |
Itä-Pasilan katutaidekierroksilla sukelletaan tarinoihin teosten takana |
SCOPE-kollektiivi haluaa nostaa esiin nuoria tekijöitä |
"Sota apatiaa vastaan" - pop-up -näyttely pureutuu suomalaisen punkin historiaan |
Improvisaatio ja musikaali yhdistyvät luovalla tavalla Stella Polariksen uudessa esityksessä |
Tiina halusi korona-aikana piristystä arkeen - päätyi stand-up koomikoksi |
Mistä löytyvät maukkaimpia pizzoja tarjoavat ravintolat? |
Seagullsin kausi huipentuu finaaleihin korisliigassa |
Talvinen retkiluistelu on hauskaa ja onnistuu vaikka hokkareilla |
Munkkiniemeen avattiin ensimmäinen second hand -liike |
Tästä rakastetusta kaupasta löytyy makeaa joka makuun |
Heurekaan torstaisin vain kympillä koko kevään ajan |
Sofi Oksasen odotettu näytelmä saa kantaesityksensä keväällä |
Stand-up piristää harmaata arkea - Katso keikkatarjontaa |
Ryhmäteatterin keväässä tragikoominen kuvaus selviytymisestä |
Second handin suosio jatkuu. Rediin avattiin myymälä lastenvaatteille |
Uuden pikaratikan varrelta löytyy paljon nähtävää |
Värikäs kuplatee on suosittu ja eksoottinen juomaherkku |
Korkeasaaressa luvassa ilmaispäiviä jälleen syksyllä |
Tulevaisuuden taide hyödyntää tekoälyä luovasti ja leikitellen |
Ikoninen sisustusliike Day sulki ovensa Bulevardilla |
Vesipuistoissa polskitaan ja nautitaan - lämpimissä vesissä |
Tämä puisto täyttyy yleisöstä kukinnan aikaan, mutta on upea vuoden ympäri |
Kiasman ilmaisperjantaina kannattaa piipahtaa katsomassa nykytaiteen uusimmat tuulet |
Mistä löytyy seudun maukkaimmat burgerit? Nämä kannattaa testata |
Freestyle-futiksen taitaja Minna näyttää miten pallo kesytetään |