BANNER1_ALT

Puotilan kartano

Puotilan kartano on Helsingin vanha kantatila ja se sijaitsee Helsingin Vartiokylässä. Puotilan kartanon pihalla toimii kesäisin myös Puotilan kesäteatteri.

Alueen asutus on peräisin viimeistään 1200-luvulta ja Botbyn kylä koostui aluksi usemmasta pienestä talonpoikaistilasta, jotka 1700-luvulla muodostuivat yhdeksi tilaksi.

Kartanon päätila muodostettiin entisen Råånsin ratsutilasta. Kartanon omisti 1756-74 Jägerhorn af Spurilan-suku. Puotilan kartanon päärakennus on aivan 1800-luvun alkuvuosilta ja siinä toimii nykyään ravintola. Entinen viljamakasiini on nykyisin Puotilan kappeli ja toimii suosittuna vihkikirkkona.

Puotilan kartanolla oli oma laivalaituri vielä 1900-luvun alussa, ja sinne oli lähinnä kesämökkiliikennettä Helsingistä. Laiturin jäännökset ovat vielä jäljellä Vuosaaren sillan kohdalla. Nykyään kartanon nimi (Botby gård) on Puotilan (ja Puotilan metroaseman) ruotsinkielinen nimi. Aikaisemmin kartanosta ja myös koko Vartiokylästä käytettiin suomeksi nimeä Puotinkylä.

Helsingin kaupunki järjesti Puotilan kartanosta syksyllä 2011 tarjouskilpailun, mutta ei saanut yhtään hyväksyttävää tarjousta. Kesällä 2012 aloitetun markkinoinnin ja neuvottelujen kautta tarjouksia saatiin neljä. Korkeimmat tarjoukset tekivät perustettava kiinteistöyhtiö ja Krishnaliike. Lautakunta katsoi, että perustettavan kiinteistöyhtiön tarjous täyttää Krishaliikkeen tarjousta paremmin kaupunginhallituksen linjauksen kartanon myynnistä siten, että se säilyy ravintola- tai muussa vastaavassa käytössä.

Helsingin kaupunki teki alkuvuodesta 2013 päätöksen, että myy omistamansa Puotilan kartanon perustettavalle Puotilan kartanon puolesta -kiinteistöyhtiölle.

Kaupan jälkeen uusi omistaja aikoo aktivoida alueen asukkaita toimintaan mukaan ja rakentaa Puotilan kartanosta ”Kulttuurikartanon”.

Samalla kiinteistölautakunta päätti vuokrata kartanon tontin perustettavalle kiinteistöyhtiölle 30 vuoden vuokrasopimuksella. Vuokralaisen tulee säilyttää tonttia ympäröivä kivimuuri, ylläpitää tontilla sijaitsevat ulkoilureitit ja sallia niillä esteetön kulku.

Katso myös: Puotilan kartanon kummitus

Lähteet: Wikipedia ja Helsingin kaupunki
Ehdota kiinnostavaa paikkaa Lisää kokemuksesi


<a target=*_blank* href=*http://www.geolocation.ws*>http://www.geolocation.ws</a> <a target=*_blank* href=*http://www.vantaansanomat.fi*>http://www.vantaansanomat.fi</a> <a target=*_blank* href=*http://itis-lehti.net/archives/tag/puotilan-kartano*>Puotila-Seura</a>
Ehdota kuvia paikkaan

Osoite

Puotilantie 7
00910 Helsinki

Kerro kokemuksesi paikasta. Mistä pidit tai mikä on erityisesti mainitsemisen arvoista? *

(maks. 500 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista, vain valinnainen nimimerkki)

Kuvavarmistus

captcha
Jos koodi on liian vaikea, lataa uusi tästä
* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Tarvitseeko paikan kuvaus mielestäsi muokkausta tai lisäystä? Kirjoita muokkaus-ehdotuksesi allaolevaan kenttään.

(maks. 1000 merkkiä)
(yhteystietoja ei julkaista)

Kuvavarmistus

captcha
Jos koodi on liian vaikea, lataa uusi tästä
* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.

Ehdota kuvaa tähän paikkaan. Huomioithan, että sinulla tulee olla oikeudet kuvaan ja sen julkaisemiseen.

(maks. 20 kuvaa ja 500 kilotavua)

Kuvavarmistus

captcha
Jos koodi on liian vaikea, lataa uusi tästä
* Pakollinen kenttä

Kiitos ehdotuksestasi! Stadissa.fi julkaisee sopivat ehdotukset sivulle.